Juustutootmises terendab ees uus roheline ajastu

Eestlased armastavad juustu, mida ilmestavad poodides laiuvad erinevaid sorte tulvil juustuletid. Juustutootmises paistab uus ajastu, mille tulemusena on Epiim lettidele toonud Rohe juustu. Selle sordi valmistamisel juhindutakse eelkõige jätkusuutlikkusest: silmas peetakse keskkonnasäästlikkust ning kliima ja loomade heaolu. 

Hooliv Farm arvestab kliima ja loomade heaoluga

Epiim on aastaid töötanud roheväärtuste juurutamisega, millega nüüd on jõutud käegakatsutavate tulemusteni. 

Epiima ühistu liikmetel on 200 piimafarmi, mis on koduks 15 000 lüpsilehmale. Mõeldes keskkonna hoidmisele ja vastutustundlikule tootmisele alustas ettevõte juba 2000. aastal kvaliteedi- ja motivatsiooniprogrammiga Tegija Farm, mis tänaseks sisaldab ka kliima ja loomade heaolu eesmärke ning kannab nime Hooliv Farm. 

Juustu tootmine taastuvenergiaga

Juustu tootmine on energiamahukas protsess, kuid Epiim on seadnud eesmärgiks viia tootmisprotsessid täielikult süsinikneutraalseteks. 

Rohe juustu tootmiseks ostetakse sertifitseeritud rohelist elektrienergiat. Lisaks on Epiim alustanud üleminekut biogaasil sõitvatele piimakogumisautodele, mille tulemusena loobutakse järk-järgult diislikütusega sõitvatest veokitest.

Keskkonnale avaldatava mõju tõttu on ettevõtte meiereid loobunud põlevkiviõli kasutamisest. Selle asemel kasutatakse soojusenergia tootmiseks taastuvenergiana kohalikku hakkepuitu. 2016. aastal rajati kõrgtehnoloogiline hakkepuitu kasutav katlamaja koos efektiivse elektrifiltriga, mille tulemusena vähenes CO₂ emissioon 650 protsenti ning tahkete osade (tahma) hulka vähendati tasemelt 400 mg/m3 tasemele 10 mg/m3.

Tähelepanu läbimõeldud pakendil

Tootmisprotsessis on olulisel kohal ka jätkusuutliku pakkematerjali valik. Seejuures pööratakse tähelepanu taaskasutatavusele ning ümbertöödeldavusele. Samu põhimõtteid jälgitakse Rohe juustu pakendamisel.

Nii on juust pakendatud kaasaegsesse pakendisse, mille valmistamisel kasutatakse kolmveerandi (75 protsendi) võrra vähem plastikut võrreldes tavaliste viilujuustu pakendiga. Sellisel viisil väheneb ökoloogiline jalajälg ning poelettidele jõuab tunduvalt vähem plastikpakendit, mis meie kodudes praegu paraku igapäevaselt prügikaste täidavad. 

Juustu valmistamisel ei ole muidugi unustatud maitseomadusi. Rohe juust on Edam-tüüpi juust, mis on valmistatud puhtast ja kvaliteetsest piimast ning hoolega on silmas peetud, et selle koostises ei oleks värv- ja säilitusaineid.

Populaarsed lood mujal Geeniuses

Kord nädalas

Hoolid Eesti loodusest ja tahad olla kursis keskkonnauudistega?

Saadame sulle kord nädalas ülevaate Eesti suurima roheportaali parimatest lugudest.