“Sellest saaks ju jumala hea TikToki!” Kuidas maitseb söödav supikauss ja kas see mikrouuni ka üle elab?

Kuidas võiksid maitseda söödavad supikausid? Lasime valitud seltskonnal neid proovida ja katsetada. Saame teada, kui hästi kannatavad Pakendikeskuses pakutavad söödavad kausid erineva paksusega vedelikku ja mis juhtub siis, kui pista nad mikrolaineahju!

Kas kauss kannatab kraapimist?

Triin pani söödava kausi proovile hernesupiga. “Lasin sellel kausis olla umbes 17–18 minutit. Alguses lasin supil paar minutit jahtuda, süües kraapisin kausipõhja ja segasin väga julgelt,” kirjeldas Triin oma katset. 

Triinu peamine eesmärk oli teada saada, kas kauss peab vastu ja kas mõni kõrvalmaitse hakkab supile külge. Tulemus oli positiivne – kauss ei läinud katki ega andnud supile kõrvalmaitset. “Kui supp otsa sai, sõin kausi ka ära. Minu arvates täitsa tore küpsis, kergelt soolakas ja parasjagu neutraalne. Maitse oli kuidagi nii ja naa – ei ole üldse halb, aga ei ole ka liiga sõltuvust tekitav,” võttis ta katse tulemuse kokku. 

Triinu lapsed proovisid samuti neid kausse. Nad vaatasid võõra välimusega kaussi algul veidi kõhklevalt, kuid uudishimu sai võitu ning igaüks ampsas kausi servast enne toidu serveerimist tükikese. 

Söödav supikauss kannatab ka lusikaga kraapimist. Foto: erakogu

Üks Triinu lastest sõi kausist üsna ohtra koorekastmega pastat – selle elas kauss kenasti üle. “Maitse kohta arvas üks, et põhimõtteliselt nagu hea röstsai ja kui kauss tühjaks sai, sättis vorsti- ja juustuviilud sinna peale ja lõpetas õhtusöögi “kausivõikuga”,” meenutas Triin. Teine laps jättis kausiserva järgmiseks päevaks näksimiseks. 

“Lapsed ütlesid, et sellest saaks ju jumala hea TikToki: “Toit on nii hea, et söö või kauss ära,” jutustas Triin naerdes. Ja just seetõttu võib söödavast supikausist Triinu arvates saada näiteks sünnipäevadel täitsa hitt – nii on hiljem ka koristamist vähem. “Ma hinda ausalt öeldes pole vaadanud, aga kasutaks küll, kui rahakott lubaks.”

Sille eksperimenteeris rassolnikuga 

Sille sõi kausist rassolnikut, olles algul ettevaatlik, et vedelik ei muudaks kaussi pehmeks ega lõhuks seda. “Panin igaks juhuks taldriku alla, kuid õnneks ei olnud seda vaja – kauss jäi lõpuni krõbedaks ja lõhesid ei tekkinud,” märkis ta rahulolevalt. 

Kausi maitset kirjeldas Sille järgmiselt: “Maitse oli hea, ei meenutanud saepuru, pigem nagu hea röstsai. Kausis olid ka terad ja kiud, mis lisasid tekstuuri ja andsid ka tervisliku mulje.” 

Kuigi kauss pidas hästi vastu, tundus Sillele, et mõõtmetelt on see veidi liiga suur – servad on maitsvad, kuid põhi jäi lõpuks üle. Ta arvas, et kauss võiks sobida paremini tahkema toidu, nagu pilaffi või seenesalati jaoks. “10 palli süsteemis annaksin 8, miinus tuleb suuruse pärast,” sõnas ta kokkuvõtteks. 

Sille andis ühe idee ka tulevikuks: “Üldse eelistab Eesti inimene ju leiba süüa. Nii et jään ootama tootearendust.” 

Kas kauss kannatab mikrolaineahju?

Kaie viis oma testi sammu võrra edasi ja otsustas proovida, kas söödavat kaussi saab kasutada ka mikrolaineahjus koos supiga. “Soojendasin Ukraina suppi koos kausiga mikros kaks minutit. Seejärel sõin suppi umbes 20 minutit – kauss püsis mõnusalt krõbe,” jäi Kaie katsega rahule. Ta tundis ka linaseemnete maitset ja kiitis kausi soolakust. 

“Pole mingi maitsetu jahuplönn, pigem nagu hea sepik,” leidis Kaie ja vihjas, et täisterajahust versioon oleks veelgi tervislikum.

Kauss sobib ka puljongile

Karoliina proovis söödavat kaussi pelmeenidega kuumas puljongis ja jäi samuti rahule. “Kauss pidas hästi vastu, põhi ei muutunud pehmeks ega ligunenud läbi,” kirjeldas ta. 

Karoliina sõnul maitses kauss nagu röstsai või saiapulgad – lihtne ja mõnus kõrvale ampsata. “Kui võtsin ülevalt äärest ampse, ei läinud kauss katki, nii et sai päris hästi näksida,” lisas ta.

Söödava kausi snäkipotentsiaal

Üks Geeniuse töötaja sõi kausi niisama ära, enne kui jõudis sinna üldse toitu panna. “See on ju ülihea snäkk! Tahtsin lapsele näha viia, aga ups, sai otsa,” naeris ta. Kauss oli tema meelest maitselt parajalt soolane ja tekstuurilt mõnusalt krõbe.

Kellele sobib söödav supikauss?

Geeniuse toimetuse test näitab, et Pakendikeskuse söödavad supikausid on vastupidavad ja mugav lahendus nii soojade suppide, salatite kui ka kuivemate toitude serveerimiseks. Maitse poolest meenutavad need küpsist või sepikut. Sobivad hästi festivalidele ja suurematele üritustele, kus on oluline vähendada ühekordsete nõude tarbimist. Kas kaussidest saab trend, seda näitab tulevik, aga kindlasti on tegemist lõbusa ja praktilise alternatiiviga tavalistele nõudele.

Pakendikeskuse sõnul sobivad söödavad supikausid sooja toidu serveerimiseks ja toit võiks nende sees olla kuni 10 minutit, et säilitada krõbedust. Koostises on nisujahu, rapsiõli ja linaseemned, mis annavad kausile meeldiva küpsist ja saia meenutava maitse. Tootja soovitab kaussi hoida jahedas ja kuivas kohas ning tarvitada paki avamise päeval.

Toitumisalane teave: 100 grammi kohta on energiasisaldus 309 kcal, rasvu 11,8 g, süsivesikuid 42 g, proteiini 6,8 g ja soola 0,03 g.

Populaarsed lood mujal Geeniuses

Kord nädalas

Hoolid Eesti loodusest ja tahad olla kursis keskkonnauudistega?

Saadame sulle kord nädalas ülevaate Eesti suurima roheportaali parimatest lugudest.