3000 tonni annetatud toitu: Rimi vähendab raiskamist ning soovitab tarbijal teha targemaid valikuid

Rimi on oma tegevustes palju panustanud ka annetamisesse.Foto: Shutterstock

Möödunud aasta oli kõigi jaoks raske, ent keerulistele aegadele vaatamata suutis Rimi kasutada kogu Baltikumis kokku 70 tonni vähem plasti, annetada 3000 tonni toitu ja säästa 17 tonni paberit. Kuidas see võimalik on?

“Sõda Ukrainas, rekordkiire hinnatõus ja püstloodis üles suundunud energiahinnad panid jaekauplusi nii mõneski valdkonnas tegema kiiremini otsuseid, milleks muidu oleksime ehk rahulikumas tempos valmistunud,” rääkis Rimi vastutustundliku ettevõtluse juht Katrin Bats. 

Siiski ei olnud tegu pelgalt kiirete, vaid samal ajal ka väga vajalike otsustega. Nende tulemusel säästetakse energiat, hoitakse kokku kilet toodete pakendamisel ja välditakse kauba riknemist. “Need on tegevused, mis on kasulikud nii keskkonnale, ühiskonnale kui kaupmehele,” selgitas Bats.

Rimi võttis kasutusele ka uue logistikalahenduse, mille tulemusena säästeti mullu kogu Baltikumis 70 tonni pakkekilet. 

Lisaks jäeti kogu Baltikumi peale välja trükkimata pea 20 miljonit ostutšekki, neist 6,8 miljonit Eestis. Ka see tähendas märkimisväärset kokkuhoidu – kokku 17,4 tonni päästetud ja säästetud paberit. 

Ülikiire hinnatõus pani kaupmehed lahendusi otsima

Kuna kaupmehed üritasid väga kiiret hindade tõstmist vältida, siis vähenes märgatavalt ka kaupluste kasumlikkus. Hindade tõstmise asemel otsisid kauplused võimalusi, kuidas vähendada kulusid, näiteks hoida kokku elektri pealt. “Vaatasime üle kogu oma tarbimise ja erinevad kokkuhoiuviisid tähendasid meie jaoks 9-protsendilist kokkuhoidu,” rääkis Bats. 

Samal ajal vahetatakse Rimi müügisaalides välja vanad, keskkonnale kahjuliku freooniga töötavad külmikud. “Ka see samm aitab hoida kokku energiakuludelt ja ühtaegu säästab keskkonda,” lisas ta.

Rimi soovib 2030. aastaks saavutada kliimaneutraalsuse. Suured sammud selle poole on juba astutud. Viimase kahe aastaga on kauplusteketi CO2-heitmete kogused vähenenud 9 protsendi võrra. 

Plasti osakaalu vähendamine pakendamisel on Rimil olnud juba aastaid tähelepanu all. 2022. aastal võttis jaekett kauba pakendamisel rullkonteineritele kasutusele korduvkasutatavad plastseinad. See muutus säästab aastas vähemalt 70 tonni plasti ja märkimisväärse summa raha.

Toidupangani jõudis Rimist 1986 tonni toidukaupasid

Eestis juurutas Rimi uudse lahenduse, annetades viimase kuupäevaga toitu ka külmutatult. See muudatus tõi kaasa suurema paindlikkuse nii jaeketile kui ka Toidupangale ning aitas suurendada annetatud toidu kogust võrreldes varasemaga. 

Toidupangani jõudis Rimi Eesti kauplustest tänavu 1986 tonni toidukaupa, mida on 65 tonni võrra enam kui 2021. aastal. Kõigis kolmes Balti riigis kokku kasvas annetatud toidu hulk poole võrra ja abivajajateni jõudis kokku 3007 tonni toitu. Raisku läks 13% vähem toidukraami kui aasta varem. 

“Tulemuse paranemisele aitas kaasa ka aasta viimastel kuudel kasutusele võetud uus tehisintellektil põhinev allahindluslahendus, mis aitab tõmmata klientide tähelepanu aeguma hakkavatele soodushinnaga toodetele. Peagi riknema hakkava kauba pakkumisi näevad kliendid nüüd ka Rimi äpis,” selgitas Bats.

Populaarsed lood mujal Geeniuses

Kord nädalas

Hoolid Eesti loodusest ja tahad olla kursis keskkonnauudistega?

Saadame sulle kord nädalas ülevaate Eesti suurima roheportaali parimatest lugudest.