5 soovitust, kuidas teha poes keskkonnasäästlikke valikuid ja tekitada vähem toidujäätmeid

Poenimekiri aitab teha kaupluses tarku valikuid ning vähendada nõnda kodus tekkiva prügi ja toidujäätmete hulka.Foto: Shutterstock

Kogu prügi hulgast, mida inimesed tekitavad, tuleb 2–3 protsenti kodumajapidamistest. See teeb kokku mitusada tuhat tonni jäätmeid aastas.  

Juunikuus viis Rimi enda kauplustes läbi küsitluse, millele vastas pea 10 000 eestlasest külastajat. Rimi vastutustundliku ettevõtluse juhi Katrin Batsi sõnul selgus küsitlusest, et prügi sorteerib alati tegelikult üllatavalt suur hulk vastanuist – lausa 61%.

Bats sõnab, et poes tehtud ostude põhjal on näha, et keskkonnasõbralike valikute osakaal kasvab, kuid vanad tarbimisharjumused on väga visad muutuma. “Väga oluline on jälgida ka kodudes, mis prügisse satub ja kas seda saab taaskäidelda,” viitab ta.

Loe, kuidas teha poes tarku valikuid ning vähendada nõnda kodus tekkiva prügi hulka.

Kuidas saab panustada toidujäätmete tekke vähendamisse?  

ÜRO Toidu- ja Põllumajandusorganisatsiooni hinnangul läheb igal aastal maailmas hinnanguliselt üks kolmandik kogu toodetud toidust raisku. Probleem puudutab ka Eestit. Eesti kodumajapidamistes moodustab toidukadu ehk raisatud toit toidujäätmetest peaaegu poole.

Loe Keskkonnaministeeriumi soovitusi, kuidas saab panustada toidujäätmete tekke vähendamisse.  

  • Planeeri menüü ehk portsjonid ja toidukorrad ette ning lisa menüüsse ka selliseid toite, kus kasutad kappides leiduvat võimalikult palju ära.
  • Tee enne poodi minemist endale menüü järgi ostunimekiri, arvestades, milliseid koguseid toitu vajad ja millised toiduained on sul kodus juba olemas.
  • Tee vahet märgetel “kõlblik kuni” ja “parim enne” – märge “kõlblik kuni” tähistab kuupäeva, milleni võib toitu ohutult süüa. „Parim enne” tähistab aga kuupäeva, milleni säilib toote nõuetekohane kvaliteet ning neid toiduaineid on ohutu tarbida ka mõnda aega pärast “parim enne” kuupäeva möödumist.
  • Jälgi pakenditele märgitud kuupäevi ja paiguta toiduained kapis ümber – tõsta uuemad tooted külmikus või kapis tahapoole ja vanemad ettepoole, et vältida toiduainete riknemist, enne kui neid kasutada jõuad.
  • Kasuta toidu säilitamiseks külmutamist või kuivatamist. Hea mõte on külmutada toitu eraldi portsjonitena ja need ka vastavalt märgistada. 

Ära viska toitu minema, vaid söö külmik tühjaks

Kuigi arenguruumi toidujäätmete vähendamisel on veel küllaga, peab Rimi Eesti vastutustundliku ettevõtluse juht Katrin Bats oluliseks, et üha enam inimesi keskkonnateemadele üldse mõtlevad ning loodab, et ühel hetkel tuleb soovmõtlemisele järele ka vastav tarbimiskäitumine.

Et suunata oma kliente tegema väikseid samme toidu raiskamise vähendamise ja ka tervislikuma toitumise poole, lõi Rimi koos Taani idufirmaga Plant Jammer tehisintellektil  töötava rakenduse “Tühjenda oma külmik” (loe täpsemalt siit).

Lahendus on lihtne ja mugav – rakendusse saab sisestada kodus leiduvad toiduained või toidujäägid ning seejärel pakub virtuaalne kokk välja retseptid, mis sisaldavad valitud koostisosi.

Katrin Bats ütleb, et nii saab vaid mõne klikiga olemasolevatest toiduainetest, mis muidu läheks prügikasti või tublimatel komposti,  kokata hoopis tervislikke roogi ja säästa nii toitu kui ka raha.

Populaarsed lood mujal Geeniuses

Kord nädalas

Hoolid Eesti loodusest ja tahad olla kursis keskkonnauudistega?

Saadame sulle kord nädalas ülevaate Eesti suurima roheportaali parimatest lugudest.