Head nipid: kuidas säilitada tubastes oludes köögivilju ja hoida nende värskust?

Sügavkülmas olevaid köögivilju on hea kasutada suppide sees.Foto: Shutterstock

Köögiviljadel on meie toidulaual väga oluline roll. Kõige maitsvamad on nad üldjuhul värskena ja küpsetena. Kuid kui kodus ei ole võimalust igal hetkel peenrale joosta ja värskeid vilju korjama, siis kuidas on neid kõige parem säilitada?

Kui korja küpse vilja, siis pea meeles, vilja valmimine jätkub ka pärast ära korjamist. Selleks, et peatada viljade edasine valmimine, on mõistlik hoida köögivilja madalal temperatuuril. Suurem osadele sobib kuni 5 soojakraadiga temperatuur. Vältida tuleks ka suurt temperatuuri kõikumist.

Kuigi paljud viljad päris miinukraade ei taha, on siiski võimalus kasutamisaega pikendada ka sügavkülma kasutades – kui ei jõua vilju värskest peast ära tarbida, pane sügavkülma. Enda elu lihtsustamiseks võid need enne ka tükeldada ja sobivateks tükkideks ning karpides hoiustada. 

Kui korjad saadusi oma aiamaalt, siis säilitamise juures pööra tähelepanu sellele, korjamisel ei vigastaks vilja või juurikat. Vastasel juhul võib vili saada vigastada ning hakkab seetõttu kergesti riknema. Seega ole aiamaal askeldades ja saaki korjama hakates ettevaatlik.

Kui oled supisõber, siis pane sügavkülma ka brokkoli ja lillkapsa varred, mida on hiljem hea suppidele lisada. Lisaks on hea mõte teha valmis supipõhjad, mida saad samuti sügavkülmas hoiustada. Näiteks Borš kasutab ära kõiksugused juurikad ning nii saad mõne tööpäeva õhtul väga kiiresti kiire ja tervisliku kõhutäie.

Kilekotid ei lase viljadel hingata

Kui ostad poest köögivilju, siis väldi kilekottide kasutamist. Põhjus on väga lihtne, puu- ja köögiviljad lihtsalt riknevad kilekoti selles kiiremini. Niiskuse imamiseks on parem mõte kasutada hingavaid riidest kotte. 

Ürte on mõistlik hoiustada sarnaselt lõikelilledega. Lõika otsad ära ning lisa veega täidetud vaasi ja aseta külmikusse. Teine võimalus on hakkida ürdid väiksetesse jääkuubikualustesse lisa hulka veidi vett või õli. Kolmas võimalus ürtide säilitamiseks on neid kuivatada ning seejärel neid maitseainepurkides hoiustada ja vajadusel kasutada.

Rääkides küüslaugust ja sibulast, siis need säilivad paremini toatemperatuuril ning mida pimedam seda parem. Seega tasub neid panna paberkotti, millest on õhuavad nii ei saa otsene päikesevalgus neile ligi. Külmkapp ei ole nende jaoks parim paik, kuna seal kipub hallitus neile kiiresti kallale.

Populaarsed lood mujal Geeniuses

Kord nädalas

Hoolid Eesti loodusest ja tahad olla kursis keskkonnauudistega?

Saadame sulle kord nädalas ülevaate Eesti suurima roheportaali parimatest lugudest.