Teleajakirjanik Sillamaa märkis sotsiaalmeedias, et tihtipeale on inimestel komme jätta pitsa ääred söömata – need visatakse karpi tagasi ja prügikasti. “Mul tilgub seda nähes alati süda verd. See on tavaline sai! Hommikul paned merevaiku peale ja sööd kohvi kõrvale ära, kui õhtul sisse ei mahu,” soovitab ta.
Tõepoolest – ükskõik kas üle jäävad ainult pitsääred või lausa mõni tükk pitsat, kumbagi ei ole põhjust prügikasti lennutada. Pitsaäärtest saab teha üllatavalt maitsvaid suupisteid ning paari nippi teades on võimalik eelmise söögikorra palad mõnusalt krõbedaks röstida.
Katseta pitsapulkasid ja krutoone
Kui pitsast jäid üle ääred (võid need ka juba enne sööma asumist pitsa küljest ära lõigata), saad valmistada pitsapulkasid või krutoone.
Lõika ääred sobiva suurusega pulkadeks või krutoonideks, määri või sega need õli ja küüslauguga kokku, soovi korral puista üle maitseainetega ja pane veidikeseks ajaks ahju.
Pitsapulgad on mõnusad ka niisama, mahlasemat ampsu saamiseks võib need pista dipikastmesse. Krutoonid maitsevad aga hääd nii supi peal kui salati sees.
Valmista kodust riivsaia
Kes kodus kokata armastab, sel võib mõne roa valmistamisel vaja minna riivsaia. Ja üllatus-üllatus – ka seda saab teha pitsaäärtest.
Pane ääred kuivama, seejärel riivi ning saad suurepärase lisandi näiteks kotleti või pika poisi valmistamiseks.
Tee muna-pitsarooga
Pitsaäärtest või ka järele jäänud pitsast saab valmistada uhke hommikusöögi või eine. Lõika pitsa meelepärase suurusega tükkideks, sega juurde kaks muna, lisa veidi riivjuustu, supilusikatäis piima, näpuotsaga soola ja pipart. Küpseta segu pannil ja maitsesta värskete ürtidega.
Kui soovid pisut peenemat suutäit, võid roa valmistada hoopis ahjus muffinivormides.
Kuidas pitsa krõbedaks soojendada?
Kel kodus vahvlimasin, võileiva- või lauagrill, selle elu on eriti lihtne. Aseta kaks pitsasektorit üksteise peale nõnda, et kattega pooled on vastamisi. Lase suupoolis grilli vahel soojaks ja mõnusalt krõbe amps ongi valmis.
Kel kodus ühtki sobilikku masinat pole, selle aitab hädast välja ka vana hea pann. Lase pannil kuumaks pisut vett, aseta pitsatükid pannile ja küpseta keskmisel või madalal kuumusel paar minutit. Lisa veel paar lusikatäit vett, kata pann kaanega ja küpseta veel mõni minut (kuni juust on sulanud) ning saadki ideaalselt krõbeda koorikuga pitsa.
Head isu!