Igal aastal sama jama: kuidas grillida nii, et kere korras püsiks ja loodus ka terveks jääks!

Grillpeod ei tähenda, et peaks end ilmtingimata lihast üle sööma.Foto: Shutterstock

Suvi võrdub eestlastele grillimisega. Jaanipühade ja kuumade suveilmade eel tasub vaadata, kas saaks grillpidusid pidada ka nii, et ei peaks ennast lihast üle sööma ning kuidas selle kõige juures ka loodust oimetustegevast maksahaagist säästa?

Kitsenda erinevaid valikuid

Grillpidudel söödavad toidud on sageli rasvarikkad ja soolased. Kes poleks kuulnud rasva kukkumas sütele, mis leegi hooga üles võtab. Paras nuhtlus ka grillmeistrile. Juba enne pidu tasub planeerida ja mõelda läbi menüü. Mida vähem erinevat liha pakkuda, seda vähem on ka ahvatlusi – muidu tahaks ju ikka kõike pakutavat maitsta. Ja kui on veel hõrk ja maitsev, siis juurdegi võtta. Tervislikkuse seisukohal on aga väiksem valik tervisele kasulikum.

See ei tähenda, et grillimisel peaks lihast loobuma. Kui grillite harva, siis võtke seda, mis hing ihaldab. Kui aga olete väga tihe grillitud toidu armastaja, siis tasub kindlasti vaadata, mida ja millistes kogustes süüa. 

Poes leidub šašlõkke ja grillvorste, mille rasvasisaldus on näiteks 10–15 grammi vahel, kuid on ka tooteid, kus see ulatub koguni 38 grammini. Siin saab teha juba tervislikumaid valikuid. Võimalusel võiks eelistada ka kana ja kala.

Muidugi ei pea ennast ka ogaraks sööma. Igaüks ei pea tuleme peole oma lihapakiga ning siis terve paki ära sööma. Liha on küll maitsev, kuid mõnusa enesetunde saamiseks on soovitab osta liha veidi veidi vähem ja tegelikult ei pea kartma, et inimesed ei saa kõhtu täis. Ja kui on hirm, et äkki viimastele ei jää midagi, siis on hea nipp serveerida liha taldrikul juba valmiskujul.

Rohkem köögivilju

Ja liha ei ole siiski ainus asi, mida saab tulele panna. Hea mõte on lisada erinevaid köögivilju. Grillimiseks sobivad eriti hästi suvikõrvitsad, paprika, sibulad, seened, porgandid, baklažaan, miks mitte ka tomatit. Laske oma fantaasial lennata ning katsetage erinevaid lahendusi.

Lisaks grillitud kujul köögiviljadele on suurepärane idee pakkuda grillitud toidu kõrvale mõni värske salat. Ja kui on soov kasutada kastmeid, siis tervislikum lahendus on kasutada näiteks mahlakastet või maitsestamata jogurti baasil tehtud kastet. Rääkimata oliiviõli või äädikate kasutamisest. Hapukoor ja majonees seevastu sisaldavad üldjuhul üsna palju rasva, erinevad salatikastmed lisaks palju soola. 

Lauale võid panna ka tükeldatud köögiviljad (kurk, paprika, lillkapsas), mille kõrvale valmistada ise dipikastme küüslaugust ja maitsestamata jogurtist. Grillipeol teisi eestlastele tuttavaid hapukoore-majoneesikastmega salateid nagu kartulisalati või rosolje tasuks grillpeol pigem vältida.

Väldi ühekordseid nõusid

Keskkonna hoidmise seisukoha on koduste aiapidude juures kõige lihtsam unustada ära ühekordsed nõud. Meid ümbritseva keskkonna jaoks on tunduvalt jätkusuutlikum lahendus kasutada grillipidude juures täiesti tavalisi söögitarvikuid, mida koduski, mitte iga söögikorra jaoks uus papptaldrik kasutusele võtta.

Pealegi ei pea tavaliste nõude kasutamise juures kartma, et tuul tühjaks söödud papptaldrikuid ja -topse mööda ilma ringi hakkaks lennutama. Saad rahulikult oma lähedastega juttu vesta ning peo lõpus nõud kokku korjata ning lihtsa vaevaga ära pesta. 

Populaarsed lood mujal Geeniuses

Kord nädalas

Hoolid Eesti loodusest ja tahad olla kursis keskkonnauudistega?

Saadame sulle kord nädalas ülevaate Eesti suurima roheportaali parimatest lugudest.