Targa tarbija blogi

Tee test ja saa teada: mis tüüpi sööja oled sina? 

Mõni inimene haarab õnnejoovastuses või kurbuses esimese asjana magusakausi enda kätte.Foto: Shutterstock

Iga inimene on kordumatu ja unikaalne. Ka see, kuidas ja mida me süüa eelistame, on inimeseti väga erinev. Sageli on meie toitumiseelistustel otsene seos sellega, kuidas ennast oma kehas tunneme ning millises vormis on meie füüsis ja vaim. Mõni meist võidaks sellest, kui mõtleks rohkem järele, mida ja kui tihti suhu pistab, teisele jällegi tuleks kasuks vahel toidust ka rõõmu tunda, mitte ennekõike selle kalorisisaldust ja rasvaprotsenti jälgida.

Loomulikult on lugu toitumisega keerulisem – see oleneb ka meie geenidest ja ainevahetusest, vanusest, treenitusest, unerütmist ja veel tervest hulgast asjadest. Ent siiski on meil kõigi mingi viis, kuidas me toidusse suhtume. Kutsume Sind seda teada saama

Kurbus ajab külmikusse, õnnetunne kommikausi kallale  

On neid, kelle jaoks nukker tuju on nagu Vaikse ookeani süvik, mis millegipärast paneb igal kurval hetkel toidu järele haarama. On ka neid, kes sööstavad õnnejoovastuses nagu esimene kosmonaut Kuu peal kommikausi kallale või panevad nahka kõik, mis külmkapis ette jääb, olgu tegu jäätise või eilse seenekastmega. 

Sixpack on elu – või kas ikka on?

Mõned keksivad oma sixpack’iga ja neis näib olevat peidus lõputu tahtejõud ja süsteemsus, et oma keha päevast-päeva vormida. Vahel on nad teisi vaadates nõutud nagu Sherlock ilma Watsonita, mõeldes, miks need lodevad kõhud ja pepud ometi end trenni ei vea. Trenni kõrval jälgivad nad kiivalt oma toitumist ning armastavad valgusegusid ja väherasvast jogurtit sama kuumalt nagu Videviku saaga vampiir Edward oma inimesest pruuti.

Teadlikust teadlikum toituja

Mõni jällegi teab toidu koostisosadest ja lisaainetest rohkem kui keskmine polüglott võõrkeeltest. Mängeldes teeb ta vahet erinevatel koostisosadel ja keerulise nimega lisaainetel, teab täpselt, milline peab olema süsivesikute-valkude-rasvade tasakaal ja vähe sellest, omab teadmisi ka sellest, kuidas toiduaineid kombineerida, et suhu lähekski väga tasakaalustatud menüü.

Toit on kaif

Teine jälle armastab head toitu, igasugust head toitu, nagu Garfield armastab lasanjet – kirglikult ja piirideta. Tema jaoks on toit lõputu naudingute allikas. Tegu on inimesega, kes ei ütle kunagi ära uuest maitseelamusest ja on alati valmis võõras köögis pea ees vette viskuma. Need inimesed on treeninud oma keele eristama peenemaidki nüansse ja heade maitseteta tunduks elu nagu 50 Halli Varjundit ilma Christian Grey’ta.

Kodutoidu lõhngi ajab pöördesse

On ka kõndivaid retro-kokaraamatuid. Nemad teavad peast mannavahu, maksakastme ja leivasupi retsepte, armastades ja kokates just neid roogi, mis paljude jaoks lõhnavad nagu õnnelik lapsepõlv. Nad on nagu meisterkudujad, kelle varraste vahelt pudeneb vaid kauneid Haapsalu salle, ainult et see toimub köögis. 

Kas Sa juba tead või arvad teadvat, milline sööja oled Sina? Kui mitte, täida söömistüüpide küsimustik ja saa teada! 

Populaarsed lood mujal Geeniuses

Ära jää ilma päeva põnevamatest lugudest

Telli Geeniuse uudiskiri

Saadame sulle igal argipäeval ülevaate olulisematest Geeniuse teemadest.