Targa tarbija blogi

Peakoka põnevad nipid: rikasta hoidiseid kadakamarjade, köömnete või Vana Tallinnaga

Marinaadile võiks lisada kadakamarju, kaneeli, fenkoli seemned, köömneid jne. Ka mõõdukas koguses erinevate alkohoolsete jookide lisamine rikastab marinaadi.Foto: Shutterstock

Eks igal perenaisel ole hoidiste tegemiseks oma nõksud ja salanipid, et aia- ja metsasaadused parimal viisil purki vekkida või muul moel talveks hoiule panna. Kuna kätte ongi jõudmas hoidistamise tipphooaeg, jagab Rimi peakokk Demo Kaev nutikaid ja põnevaid soovitusi, mida sel aastal kindlasti proovida tasuks.

Moositegu ja kurkide marineerimine on tuure üles võtmas, õige varsti lisanduvad teised aiasaadused ja seened, usinal perenaisel lähikuudel toimetamist jagub. Siin on igale hoidistajale mõned väärt nõuanded ja põhitõed, millest suve purki panemisel kindlasti abi on. 

Rimi peakokk Demo Kaev toob alustuseks välja mõned mõtted, mida hoidistamisel võiks silmas pidada:

  • Hoidistamine on tehnoloogiliselt aeganõudev tegevus, kuid hiljem, koos pere ja sõpradega hoidiseid süües, pakub see kõigile meeldivat naudingut.
  • Hoidistamine on turvaline ja ökonoomne viis koduste aiasaaduste säilitamiseks.
  • Hoidistamisest võib saada ka elatusallikas, kui vilju suuremas koguses purki panna ja neid müüa. Samuti on hoidis alati tore kingitus. 

Õnnestunud hoidise saladus

Selleks, et hoidised alati õnnestuksid ja säiliks kaua, võiks järgida selliseid näpunäiteid:

  • Tee kõik pinnad ja vahendid võimalikult puhtaks – tööpinnad, lõikelaud, purgid jne.
  • Mõtle kindlasti läbi oma pere tarbimiseelistused, see aitab näiteks purkide suurust paremini valida.
  • Selleks, et purgi sisu riknema ei läheks, täida purgid nii ääreni kui saad – nõnda väldid purgis liigset õhku ja kaas keera alati kõvasti kinni.

Kõige olulisem on aga siiski puhtus, ikka puhtus ja veelkord puhtus, sest see on hoidise õnnestumise aluseks.

Palju võimalusi, põnevad lisandid

Hoidiste valmistamiseks on väga palju erinevaid võimalusi, näiteks hapendamise meetod – nii valmivad hapukapsas, kimchi salat, kurgid jm. “Siinkohal tuleb alati kasuks mõne meelepärase ja huvitava komponendi lisamine, nagu näiteks ingver, chilli, sidrunhein, mädarõigas jne,” soovitab Kaev.

Füüsikalise säilitamise alla kuuluvad kuivatamine, kuumutamine ja külmutamine. Ühed suurepärased tooted on näiteks isetehtud poolkuivatatud kirsstomatid, mida hiljem saab mõne maitseõliga (nt küüslaugu, estragoni, koriandri maitselises) purki panna. Kuumutatud marinaadis (nt äädikamarinaadid) on hea säilitada erinevaid köögivilju: porgandeid, valget redist, erivärvilisi peete, kuid sama hästi sobivad ka erinevad kalad. 

Peakokk soovitab katsetada ja marinaadile erinevaid maitseid lisada. “Proovida võiks näiteks kadakamarju, kaneeli, fenkoli seemned, köömneid jne. Ka mõõdukas koguses erinevate alkohoolsete jookide (hea rumm, sambuca, Vana Tallinn jne.) lisamine rikastab marinaadi. Selliste toodetega saab marinaadi ka vastavalt hooajale maitsestada, näiteks jõulu- ja aastavahetuse maitsed,” toob ta näiteid, kuidas uusi pere lemmikmaitseid luua.

Lihtsuses peitub võlu 

Kuigi Kaev ise on pigem klassikalisete maitsete armastaja, eksperimenteerib ta siiski mõnikord maitsetega, kui talle midagi huvitavat kätte satub ja tal aega on. 

“Eelistan ise head marineeritud salatit või siis kala. Näiteks praetud räimed äädikamarinaadis meeldivad. Samuti on alati hea erinevaid aiasaaduseid marineerida, nagu porgand, kapsas, peet, kurk, fenkol jne. Neid hoidiseid on hiljem hea otse lauale tõsta või siis mõni maitsev salat kokku keerata,” tutvustab ta oma lemmikuid.

Lõpetuseks jagab peakokk ühte eriti lihtsa marinaadi retsepti. 

Kiire marinaad kurgile

Vaja läheb:

100 g valge veini äädikat
100 g suhkrut
100 g vett
3 pikka kurki 

Valmistamine:

Sega omavahel kokku valge veini äädikas, suhkur ja vesi. Sega seni, kuni suhkur on sulanud. Seejärel viiluta kurk pikkupidi õhukesteks viiludeks (ca 2-3 mm). Kõige parem on seda teha mandoliini või hea koorimisnoaga. Aseta kurgid marinaadi, sega kergelt läbi ja jäta umbes 2 kuni 4 tunniks külmkappi seisma. Serveeri kurgiviilud koos teiste salati komponentidega, näiteks spinatilehtede, kirsstomatite, redise viilude või sektorite, õli ja soola-pipraga.

Head hoidistamist ja katsetamist!

Populaarsed lood mujal Geeniuses

Ära jää ilma päeva põnevamatest lugudest

Telli Geeniuse uudiskiri

Saadame sulle igal argipäeval ülevaate olulisematest Geeniuse teemadest.