Avokaadod on populaarsed ja tervislikud viljad, aga nende säilitamisega on kodustes tingimustes alati tükk tegemist. Selleks, et toit ei lõpetaks prügikastis, tasub teada paari head nippi, kuidas hoida oma avokaadod võimalikult kaua värsked ja rohelised.
Miks avokaadod pruuniks muutuvad?
Kui tegemist pole just täiesti pehme, kriimulise või plekilise avokaadoga, on vilja küpsust koore põhjal raske hinnata. Seepärast võib meid vilja lahti lõikamisel tabada ebameeldiv üllatus: alles eile ostetud avokaado ei olegi enam roheline, vaid hoopis pruun või hall.
Kui aga avokaadod pooleks lõigata, et neil karbis või kile all külmikus silm peal hoida, tõmbuvad nad veelgi kiiremini pruuniks. Selle põhjuseks on hapnik, mis pääseb viljale lõigates ligi ja käivitab riknemisprotsessi. Sellepärast tasub juba poes jälgida, et kui avokaado koorel on kriimud või laigud, on oht, et vili ei ole enam seest päris värske.
Hapnik pääseb viljale ligi ka läbi koore, aga seni kuni avokaado on terve, toimub riknemine aeglasemalt. Sama kehtib näiteks õunte ja kartulite puhul, mis muutuvad samuti hapniku toimel pruuniks.
Mida teha, et avokaado säiliks kauem?
Kui ostad poest küpsed või söögivalmis avokaadod, tuleks need kindlasti hiljemalt ühe-kahe päeva jooksul ära tarbida, sest külmkapis või aknalaual need kaua ei säili. Üks hea nipp, kuidas oma avokaadode eluiga veidi pikendada, on panna terved viljad vette ja tõsta karp või purk vee ja avokaadodega külmkappi seisma. Nii ei pääse viljadele hapnik ligi ja need säilivad paar päeva kauem.
Sama nipp toimib väga hästi ka õunte, porgandite ja selleriga.
Kuidas säilitada poolikuid avokaadosid?
Kui kasutad korraga ära ainult pool avokaadot ja jätad ülejäänu õhtuks või hommikuks, on hea nipp eemaldada kivi ja tilgutada poolikutele avokaadodele natuke sidrunimahla, mis hoiab viljad veidi kauem rohelised. Sama nipp sidrunimahlaga töötab ka poolitatud õuntel ja teistel viljadel.
Poolikuid avokaadosid vette panna ei tasu, sest neis on riknemisprotsess juba alanud ja tulemuseks on limase tekstuuriga vili, mis ei ole enam isuäratav.
Ära viska pruuni avokaadot prügikasti!
Pruun värvus ei tähenda ilmtingimata, et avokaado ei ole enam söögikõlblik ja peaks lõpetama prügikastis. Üleküpsenud avokaado sobib hästi smuutide, aga ka näiteks tervislike küpsetiste sisse.
Avokaadoga šokolaadi-brownie retsept:
- 120 grammi tumedat šokolaadi
- 70 grammi võid või kookosõli
- Kahe või kolme küpse avokaado viljaliha
- 150 grammi suhkrut
- 3 muna
- 1 teelusikatäis vaniljesuhkrut või ekstrakti
- 1 teelusikatäis küpsetuspulbrit
- 1 klaas tavalist jahu või mandlijahu
- 1 klaas purustatud kreeka pähkleid
Vahusta suhkur, vanilje ja munad ning sega sisse purustatud avokaadod. Sulata või ja šokolaad ning sega munaseguga kokku. Lisa jahu, küpsetuspulber ja pähklid ning vala vormi. Küpseta 200 kraadi juures umbes 40 minutit.
Rohkem ideid, mida üleküpsenud avokaadodega peale hakata, leiab siit.