Targa tarbija blogi

Neli soovitust: kuidas ära kasutada banaani, mille välimus enam sööma ei kutsu

Foto: Shutterstock

Banaanid maitsevad kõige paremini siis, kui nad on veel ilusad ja kollased, aga ka üleküpsenud banaan on väärt kraam, mida ei pea viskama prügikasti. Kindlasti teadsid, et pehmemad või pruunide plekkidega banaanid sobivad hästi näiteks smuutide sisse, aga järgmine kord võid katsetada hoopis banaanipannkooke või viie minutiga valmivat banaanijäätist. 

Kuidas teha nii, et banaan säiliks kauem?

Osta poest sobiva suurusega kobar, sest kui rebida lihtsalt kobara küljest üks-kaks üksikut banaani, pääseb hapnik rebimiskoha kaudu kiiremini viljale ligi ja riknemisprotsess toimub kiiremini. 

Banaan ongi keskmisest kiiremini riknev puuvili, mis tähendab, et pärast poes käimist tuleb oma banaanid järgmise paari päevaga ära tarbida. Vastasel juhul jõuab nii mõnigi täiesti söögikõlblik baanikobar prügikasti. 

Kõige parem on banaane säilitada jahedas ja teistest puuviljadest eemal, sest kontakt teiste viljadega kiirendab nii banaani kui teise vilja riknemist. Kui võimalik, seo banaanikimbu ots toidukilega kinni, sest nii säilivad viljad kauem. Kui märkad, et banaanid hakkavad pruuniks muutuma, võid tõsta nad külmkappi hoiule. 

Hea nipp on koorida banaanid ära, lõigata nad viiludeks ja panna karbiga sügavkülma, kus nad säilivad põhimõtteliselt igavesti.

Viska blenderisse

Smuutid sobivad hästi hommikusöökideks, enne trenni, pärast trenni või niisama vahepalaks. Neisse mahub korraga suur hulk vitamiine, kiudaineid, antioksüdante ja kui lisada seemneid, pähkleid või pähklivõid, siis ka rasvu ja valku.

Banaanid on smuutide põhikoostisosa, mis annab magusa maitse ja mõnusa tekstuuri. Variante on palju ja parim soovitus on panna blenderisse kokku kõik, mis endale meeldib.

Smuuti-inspiratsiooni leiab Rimi retseptikogust.

Tervislikud pannukad

Kõige lihtsam viis teha gluteenivabu pannkooke, on asendada segus jahu banaanidega. See on kaks võitu ühes, sest banaanid sisaldavad ka suhkrut, mis tähendab, et seda ei pea ise juurde lisama. Mida küpsem on banaan, seda magusamad tulevad pannkoogid.

Retsept on lihtsamast lihtsam: sega kokku 1 muna, 1 banaan ja lisa juurde näiteks kaneeli või mustikaid.

Kõige lihtsam jäätis üldse

Banaani-jäätist saab valmistada blenderis või saumikseri abiga. Tuleb vaid blenderdada või purustada banaanid, lisada sellele meelepäraseid maitseid ja panna segu karbiga paariks tunniks sügavkülma seisma. 

Kõige parem on jäätiseteoks kasutada pehmemaid ja pruuni-laigulisi banaane, sest nende tekstuur sobib jäätamiseks paremini ning maitse on samuti tugevam.

Retseptinäite leiab siit.

Rikkalik banaanileib

Küpsed banaanid kõlbavad hästi ka tõsisemaks kokkamiseks kookide ja ja teiste küpsetiste sisse. Toored banaanid ei anna koogile või keeksile seda õiget banaani-maitset, üleküpsed banaanid aga küll. 

Rootsi päritolu banaanileiva retsept

  • 150 g margariini
  • 3,5 dl suhkrut
  • 2 muna
  • 2 keskmise suurusega banaani
  • 4,5 dl ehk 2,5 tassi jahu
  • 0,5 tl soola
  • 1 tl soodat
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • 2 tl vanillisuhkrut
  • pool tassi keefirit

Vahusta margariin suhkruga ja lisa ükshaaval munad. Purusta kahvliga banaanid, sega muna ja suhkru seguga. Sega kokku kuivained ja lisa need taignasse. Küpseta segu vormis 175 kraadi juures tund aega.

Taignasse võib segada ka kõiksugu lisandeid.

Kui tahad banaanileiba pakkuda jõululauas, lisa segule lihtsalt pähkleid, kaneeli või kardemoni ja saad jõulu-hõnguse küpsetise.

Populaarsed lood mujal Geeniuses

Ära jää ilma päeva põnevamatest lugudest

Telli Geeniuse uudiskiri

Saadame sulle igal argipäeval ülevaate olulisematest Geeniuse teemadest.