1100 kilomeetrit kõndinud mees soovitab üheksat matkarada, mida tasuks sel suvel kindlasti katsetada

Kunnar Karu Venejärve ääres.Foto: erakogu

Maikuus 1100 kilomeetrit läbinud matkajuht ja alpinist Kunnar Karu soovitab võimalusel valida vähem tuntud matkaraja, et kohata loomasid-lindusid ja näha haruldasemaid taimi. Aga toob välja ka lühirajad, mis pakuvad sama palju vaatamisväärsusi.

Kes tunneb huvi pigem looduse kui matkamise vastu, peaks valima radu, mis läbivad eri looduskooslusi, kus on võimalik näha nii põlismetsa, rannamännikut, sood kui ka raba. 

Mis seal salata – mida vähem tuntud on matkarada, seda suurem tõenäosus on kohata loomi, linde ja näha kohe raja kõrval haruldasemaid taimi. Seega on õige loodusesõber julge ja valib ka tundmatuid radu ja loodab, et need pakuvad meeldiva üllatuse.

Loodushuvilisele julgeksin suveks soovitada

  • Viitna järvede matkarada Lääne-Virumaal.
  • Kurtna järvede matkarada Ida-Virumaal.
  • Elva Jõe ürgoru matkarada Tartumaal.
  • Kaisma järve matkarada Pärnumaal.

Algajale sobilik

Kõik tähistatud RMK lühirajad, eriti kui seal on laudteed, on lihtsalt läbitavad. Kindlasti on ka RMK õpperajad lihtsalt läbitavad. Kes soovib lihtsat ja emotsionaalset rada, siis talle julgeksin soovitada:

  • Tädu loodusõpperada Harjumaal.
  • Mukri raba loodusrada Raplamaal.
  • Kõnnusuursood Harjumaal.
  • Erinevad laudteega rajad Soomaal.
  • Oandu loodusmetsarada Lääne-Virumaal.

Milline sobib algajale, mida võiks katsetada juba edasijõudnu?

Enamik RMK radu ongi mõeldud algajale. Edasijõudnu proovib pigem erineiad lühemaid radu tervikuks liita või matkab pikematel radadel ja matkateedel. Edasijõudnu valib ka RMK matkateedest parimad lõigud ega kipu lihtsalt ühest otsast teise jalutama, raisates päevi kruusateid mõõtes.

Edasijõudnu avastab ka palju uut, valides sihtkohaks mõne konkreetse järve, jõe või poolsaare, liites sellele lähedal asuvad metsarajad ja teed.

Mida peaks matkama minnes silmas pidama?

Matkale või lühemale retkele minnes tasuks esmalt teha selgeks logistika ja panna paika plaan, kus, kunas, kuidas liikuda, kuidas mitte ära eksida ja millist rada lõplikult jälgida. Ära matka ainult kodukandi radadel, Eesti on suur ja lai. Avasta uusi sihtkohti, kõnni klassikalistel radadel. Aga mitte ainult.

Matkamine olgu pidupäev – seega haara kaasa oma lemmiksöögi amps. Matkamine ei tähenda maitsetut kuivtoitu, niisiis võta kaasa parimad palad, et naeratust jaguks kogu matkaks.

Vaata ilmateadet ja valmistu pisut halvemaks, kui et loodad, et küll ilmataat saadab lubatust parema ilma. Ilm üllatab alati, ole selleks valmis. Paljuräägitud kihiline riietumine ongi oluline ja teksad pole õiged matkariided.

Matka päeval, kui on oht pimeda peale jääda, hoia pealamp kotis.

Matkakott muudab elu mugavamaks, seega tee taskud tühjaks ja pane kõik vajalik seljakotti. Matkates on veepudeli näpuvahel tassimine tülikas, samas ei märkagi, kui see reisib sinuga seljakotis kaasas.

Head matkakaaslased on vähemalt sama tähtsad kui hea ilm.

Päikesekreem ja sääsemürk on väikesed, aga üliolulised suvised matkakaaslased.

Loe ka, millised on Eesti kõige kaunimad kohad, mida Kunnar Karu soovitab kindlasti külastada.

Populaarsed lood mujal Geeniuses

Kord nädalas

Hoolid Eesti loodusest ja tahad olla kursis keskkonnauudistega?

Saadame sulle kord nädalas ülevaate Eesti suurima roheportaali parimatest lugudest.