Hundid murdsid Läänemaal kahe ööga 25 lammast

Hunt.Foto: Pixabay

Neljapäeva ja reede öösel murdsid hundid Lääne-Nigula vallas lähestikku asuvates Nigula ja Turvalepa külas 22 lammast ja vigastasid kolme, kellele tuli teha hädatapp, kirjutab Lääne Elu. 

Jaagu talu perenaine Kristi-Liis Koppel avastas tõukarjas tehtud tapatöö neljapäeva hommikul, kui ta nagu tavaliselt loomi üle vaatama läks. Hundid olid end aia alt läbi kaevanud ja murdnud öösel 14 lammast. Kahele tuli teha hädatapp, kolm lammast on kadunud, kaheksa kergemalt vigastatud.

Karjamaal avanenud vaatepildi põhjal võiks arvata, et karja laastas kuni seitsmepealine hundikari. Murtud oli täiskasvanud lambaid, kolm looma oli täiesti ära söödud.
„Kummaline on see, et hundid üldse ei pelga,” märkis Koppel.

Elektrikarjusega ümbritsetud koppel asub Lääne-Nigula kiriku juures ja sealne valgustus ulatub ka karjamaale. Läheduses asuvad elumajad ja pole paksu metsa. Reede õhtul avanes seal taas ebaharilik vaatepilt: kopli väravas tee ääres maiustas äraviimist ootavate korjuste kuhja kallal kuus hunti.

“Nigulast kostub muusikat, maanteel on veel tihe liiklus, Nigula tänavavalgustus valgustab osaliselt ka koplit ja kuus hunti askeldab korjuste kallal,” kirjeldas Koppel.

Murdmisest sündinud kahju ei ole Koppel veel kokku arvutanud, aga kallimate tõulammaste hind jääb 700 euro kanti.

Mitukümmend aastat lambaid ja ligi kümme aastat tõukarja kasvatanud Koppel ütles, et see oli esimene kord, kui hundid karja kallal käisid. „Šaakal on korra käinud,” ütles Koppel.

Šaakal toona kahju teha ei saanud, sest karjakoer sekkus. Seekord oli koer kutsikatega laudas ja teine teisel karjamaal.

Pärast huntide rünnakut hoiab Koppel lambad öösiti laudas ja päeval teises koplis.

Jaagu talust mõne kilomeetri kaugusel asuva Indreku talu peremehe Argo Jõesoo karjast murdsid hundid reede öösel kaheksa noort lammast, ühele tuli teha hädatapp. Suve Pasilaiul veetnud kari oli kodus olnud poolteist nädalat. Üle meetri kõrgune võrkaed oli uus ja täiesti terve. Jõesoo sõnul pidid murdjad üle aia hüppama.

„Võrkaeda pole nad varem trüginud,” ütles Jõesoo.

Huntide peletamiseks ümbritses Jõesoo aia lipuliiniga. Kevadel murdsid hundid Jõesool lauda juures tarandikus kuus jäära.

„Jahimehed panid kaamera üles, oli näha, et hunt käis iga öö lauda ümber luusimas,” ütles Jõesoo. Toona oli tegu ühe murdjaga, kes oli samuti väga julge ega peljanud laudas mänginud raadiotki.

Kuni selle nädalani olid hundid Läänemaal murdnud 16 lammast, ikka samas kandis. „Tõenäoliselt üks ja sama isend või isendid, kes on maitse suhu saanud,” ütles keskkonnaameti looduskaitse peaspetsialist Tõnu Talvi Lääne Elule.

Talvi sõnul on maakonnas murtud lammaste hulk aastate lõikes tavapärane või tagasihoidlik. Mullu murdsid hundid Läänemaal 103, tunamullu 51 lammast.

Populaarsed lood mujal Geeniuses

Kord nädalas

Hoolid Eesti loodusest ja tahad olla kursis keskkonnauudistega?

Saadame sulle kord nädalas ülevaate Eesti suurima roheportaali parimatest lugudest.