2019. aasta oli Euroopa kuumim aasta

Foto: Unsplash

Värske aruanne kinnitab, et Euroopa 12 kõige soojemat aastat mahuvad viimase kahe kümnendi sisse.

Uute andmete põhjal oli 2019. aasta Euroopas rekordiliselt kuumim aasta, erakordse kuumusega ajavahemikud jäid möödunud veebruarisse, juunisse ja juulisse. Ka oli 2019. aasta november üks niiskemaid, vahendab The Guardian.

Põud ja vihm

Kuigi eile avaldatud Euroopa kliimaolukorra raporti põhjal purustati varasemad rekordid väikese varuga, kinnitasid andmed, et 12 kõige soojemast aastast 11 jäid viimase kahekümne aasta sisse.

Möödunud aastal oli Kesk-Euroopas suvel põud, kuid 2019. aasta lõpus sadas Lääne- ja Lõuna- Euroopas neli korda tavapärasest rohkem vihma.

Kuumalained

Eelmisel aastal Gröönimaad tabanud kuumalaine tõi kaasa rekordilise pinnataseme sulamise, ehkki Arktika Euroopa osa oli kogu 2019. aasta vältel eelnenud aastatest pisut külmem. Seal oli 2010. aastast alates madalaim keskmine õhutemperatuur. Euroopa liustikud on alates 1997. aastast kaotanud keskmiselt 16 tonni värsket vett ruutmeetri kohta.

Möödunud aasta suvised temperatuurid olid osades Euroopa riikides koguni kolm kuni neli kraadi tavapärasest kõrgemad, ka tabasid juunis ja juulis Prantsusmaad ning Saksamaad kuumalained.

Andmed kinnitavad, et üleilmselt on suund kliimasoojenemisele. Maailma meteoroloogiaorganisatsiooni (WMO) koostatud 2019. aasta lõpuaruanne kinnitas, et eelmine aasta oli maailmas rekordiliselt kuumim ja ookeanide temperatuur saavutas läbi aegade kõrgeima temperatuuri.

Populaarsed lood mujal Geeniuses

Kord nädalas

Hoolid Eesti loodusest ja tahad olla kursis keskkonnauudistega?

Saadame sulle kord nädalas ülevaate Eesti suurima roheportaali parimatest lugudest.