Talveks purki: Pakendikeskuse korilased jagavad oma lemmikretsepte!

Õunamoos ja soolakurk on vana klassika, mis maitseb kõigile!Foto: Pakendikeskus/erakogu

Ärge unustage, et veel kestab suvi, mil loodus pakub meile ohtralt värskeid marju, puu- ja köögivilju, mida talveks purki panna. Pakendikeskuse töötajad jagavad oma lemmikretsepte, mis on läbi aegade osutunud tõelisteks hittideks.

Vanaema õunamoos. Foto: erakogu

Vanaema õunamoos

Parim õun selle moosi tegemiseks on Valge klaar. Koori ja tükelda õunad. Pane tilga veega keema. Kui õun on pehmeks keenud, lisa maitse järgi moosisuhkur ja veidi kaneeli. Valmista ette purgid. Tõsta moos purkidesse ja kaaneta õhukindlalt. 

Seened purki! Foto: erakogu

Seene letšo

2 kg kupatatud seeni (riisikaid)
300 g õli
500 g sibulaid
500 g porgandeid
500 g paprikaid
500 g tomateid
2 spl soola
3 spl suhkrut
maitseks jahvatatud musta pipart
1 spl äädikat

Haki kõik ained enne parajalt peeneks. Kuumuta õli, lisa sinna sibulad ja porgandid, siis seened, paprika ja tomatid. Kuumuta madalal tulel nii, et vedelik katab kogu segu. Võib lisada ka natuke keedetud vett. Maitsesta soola, suhkru ja pipraga. 

Kõige lõpus lisa äädikas. Kindlasti pane segu kuumalt purki!

Suitsuliha viib keele alla! Foto: erakogu

Kodune suitsuliha

Aseta liha terveks ööks külma tugevasse soolvette. Hommikul tõsta liha restile nõrguma. Suitsuta liha madalal temperatuuril ca 120 kraadi juures umbes 6-8 tundi.

Säilitamiseks pane vaakumkottidesse.

Soolakurk on vana klassika! Foto: erakogu

Kilekoti kurgid

8 kurki

8 küüslaugu küünt

Tilli

Mustsõstralehti

Väike peotäis jämedat söögisoola

Võib teha väikse portsjonina, selleks võta 8 väikest kurki. Lõika kurgil mõlemalt poolt otsad ära, siis imenduvad maitsed sinna paremini. 

Koori 8 küüslauguküünt, lõika keskelt pooleks. 

Pane kurgid ja küüslaugud minigrip sulguriga kotti, pane sinna juurde tillivarsi ja mustsõstralehti. Talvel tehes varu mustsõstralehti sügavkülma. 

Lisa väike peotäis või maitse järgi jämedat söögisoola. Sulge kott korralikult ja raputa läbi. Pane külmkappi ootele paariks päevaks.

Serveeri toitude kõrvale või eraldi snäkina.

Nipp: kui soovid teha suurema sündmuse jaoks, siis saab kurke hoida ka ämbris.

Kirsiliköör

Korja kirsid ja puhasta kividest.

Pane 250ml pudelisse kirsse umbes pool kuni kolmveerand pudelit

Lisa 5-6 spl suhkrut ja peale vala viin. 

Ära sulata suhkurt loksutades vaid lase sellel vaikselt ise sulada. Umbes ühe kuu pärast sobib jook tarbimiseks.

Arbuusishotte võib vabalt sügavkülmutada. Foto: erakogu

Arbuusishotid

Arbuusi

Laimi

Soovi korral piparmündi lehti

Tükelda arbuus väikesteks kuubikuteks ja aseta minigrip sulguriga kilekotti, riivi sinna juurde laimi koort ja soovi korral pane juurde mõned piparmündi lehed. 

Tee väiksed pakid, et hiljem oleks mõistlik kogus korraga tarbimiseks. Aseta pakk sügavkülma. Kui aeg käes, siis võta pakk sügavkülmast, pane selle sisu jääd purustavasse blenderisse ja purusta ära. 

Seejärel saad mõnusa arbuusi-laimi jääpuru, millega värskendavat kokteili teha.

Kui arbuusi on parajasti nii palju, et seda ei jaksa süüa ning sügavkülmas on ruumi, siis saab seda hilisemaks säilitada.

Kasulikud nipid!

Selleks, et moosid ja siirupid või muud hoidised ei lähe raisku, tasub neid sisse teha väikestesse pudelitesse ja purkidesse. Nii saab korraga kogu pudeli- või purgitäie ära tarbida ja ei pea midagi seisma jätma. 

Plastpudelitesse on hea toorest õunamahla panna sügavkülmutamiseks. Oluline on siinjuures meelde jätta, et plastpudelit ei tohi väga täis panna, sest külmudes vedelik paisub. 

Enne hoidiste purki panemist peske purgid ja kaaned hoolikalt sooja vee ja pesuvahendiga. Steriliseerige need keevas vees või ahjus, et vältida bakterite kasvu ja tagada hoidiste pikk säilivusaeg. Ära unusta purkidele lisada silte valmistamise kuupäeva ja hoidise sisuga. See aitab jälgida, millal hoidised on valmistatud ja millal neid tuleks tarbida.

Populaarsed lood mujal Geeniuses

Kord nädalas

Hoolid Eesti loodusest ja tahad olla kursis keskkonnauudistega?

Saadame sulle kord nädalas ülevaate Eesti suurima roheportaali parimatest lugudest.