Vana kaal läks õhtale ja vaja on uut, aga valik poodides võtab silme eest kirjuks ning tekitab hulga küsimusi. Kuidas siis valida see kõige õigem? Teemas aitab orienteeruda Pakendikeskuse kaalude spetsialist Ivar Oja.
Kaalu valides tuleb arvestada mitut tegurit. Kõige olulisem on kindlasti teada, milleks kaalu vaja läheb. Lisaks sellele tasub enne poodi tormamist läbi mõelda, kui suur peaks olema kaalu kandevõime ja isegi kaalu parameetrid on mõttekas enne paika panna.
Pakendikeskuse tootevalikust leiab kaalusid väga erinevateks vajadusteks. On lauakaalud, köögikaalud, personaalkaalud ehk inimese kaalud ja platvormkaalud, mille näidikupaneel on eraldi ja juhtmega ühendatud. On ka täppiskaalud, laborikaalud ja tükilugemiskaalud. “Pakendikeskuse kodulehe valikus on vaid pisku sellest, mida tegelikult pakkuda saame – see valik on meeletult meeletult lai.”
Oja sõnul on neil olemas ka hinda arvutav taadeldud kaal ja ka taadeldud platvormkaal. “Taatlemine ehk taatlus on mõõtevahendi kasutuskõlblikkuse kindlakstegemise protseduur, mille käigus pädev taatluslabor või teavitatud asutus kontrollib mõõtevahendi vastavust kehtestatud nõuetele ja märgistab nõuetele vastava mõõtevahendi taatlusmärgisega,” selgitab Oja. Taatlemine on oluline just nende kaalude puhul, mida kasutatakse mingite toodete müügi eesmärgil, näiteks vorstiletis sinki või apteegis ravimeid kaaludes.
Kaal koju või ettevõttesse
Kui inimesel on vaja kaalu, mida kodus kasutada, siis pole lisafunktsioonid tavaliselt eriti olulised. Oja sõnul peaks TARE funktsioonist täiesti piisama. “Kui paneme mingi anuma kaalule, siis saab selle järgi kaalu näidu nulli viia. Seejärel paned soovitud koguse sinna peale ja kaal annab õige koguse kätte. Kusjuures, TARE funktsioon on olemas absoluutselt kõikidel kaaludel.”
Ettevõtted eelistavad enamasti kaalusid, millel on olemas ka tüki lugemise või hinna arvutamise funktsioon. “Sellega on hea inventuuri teha, näiteks kruvisid lugeda ja hinna arvutamisega saab kliendile müüa toodet vastavalt kaalule ja ei pea kalkulaatoriga kõrval arvutama,” toob Oja välja ettevõtetele mõeldud kaalude eelised.
Küsimuse peale, kas tavaline köögikaal võiks sobida ka restorani kööki, vastab Oja järgmiselt: “Pigem kodukasutusse, samas ei keela keegi seda ka restorani köögis kasutada, sest see on klaaspinnaga väike kaal, seega hea ladustada, mobiilne ja hea puhastada. Samas kui midagi sinna peale kukub, siis suurköögis võib tulla probleeme, et klaasikillud on laiali.”
Kuigi kaalusid on väga erinevas hinnaklassis, on Oja sõnul klientide hulgas populaarsemad ikka hinna poolest soodsamad kaalud. Samas sõltub palju kasutusotstarbest. “Kõige populaarsem ongi seesama soodne köögikaal.”
Milligrammi täpsusega
Kaalud, mis on Pakendikeskuse tootevalikus, on ka väga erineva täpsusega. Kõige täpsemad kaalud suudavad kaaluda kuni 0,001 grammi täpsusega, samas tavalised platvormkaalud 5–10-grammise täpsusega. “Loogika on selline, et mida täpsem on kaal, seda vähem suudab ta maksimaalselt kaaluda, mida rohkem suudab kaal kaaluda, seda ebatäpsemaks näit läheb,” tõdeb Oja. Samas igal elualal, nagu näiteks logistikas, ei olegi see grammi täpsus nii oluline, aga mõnel teisel alal, nagu näiteks farmaatsias, on see ülioluline.
Pakendikeskuse tootevalikus on kõige täpsem laborikaal “Kern d 0,1g, max 500g”, mille peal saab maksimaalselt kaaluda 0,5 kg. Selle kaalu täpsus on 0,1 grammi. Platvormkaaluga “Kern, d 50g, max 150kg”, millel on roostevaba kaaluplaat ja seinale paigutatav ekraan, saab maksimaalselt kaaluda 150 kg ja kaalu täpsus on 50 grammi. “Ehk siis nende kahe kaalu täpsuse vahe on 500-kordne,” toob Oja näiteid.
Samas võib näiteks personaalkaalule asetada korraga kuni 180 kilo.
Kas panna kaal lauale või põrandale?
Oja sõnul tuleb enne kaalu soetamist mõelda ka kasutusmugavusele. Põrandakaalud on eriti mugavad raskete pakkide kaalumisel ja tavaliselt on neil näidikupaneel eraldi juhtme otsas. See tähendab, et kaalu näidikupaneeli saab paigutada sellisesse kohta, et näitu oleks hea lugeda, isegi kui kaalutav toode ulatub üle kaaluplaadi äärte vms. “Rasket pakki ei taha ju väga kõrgele tõsta. Samas tainast tehes ei taha ju jahu maas kaaluda,” toob ta välja mõned nüansid, millele tasub mõelda.
Grammid või tonnid – aga huvitav igatahes!
Kui Oja peaks välja valima kõige huvitavamad kaalud, mis ta Pakendikeskuse klientidele on müünud, siis mainib ta esiti, et see on üsna raske, kuna Eesti klienti huvitab pigem lihtsus. Veidi järele mõelnud, toob ta välja ühe täppiskaalu, mida ta on siinmail müünud mitmele apteegile.
“Maksimaalne kaalumine on sellel 600 grammi ja täpsus 0,01 grammi. Selle kaalu teeb huvitavaks see, et kuna kaal peab olema täpne, siis on sel õhu liikumise takistamiseks kaaluplaadi ümber klaasist ümbris. Seda selleks, et näit ei kõiguks, sest kui kasvõi õrnalt peale puhuda, hakkab näit kõikuma. Aga näiteks ravimeid kaaludes ei saa kõikumisi lubada, sest retsept peab olema täpne,” selgitab Oja.
Lisaks on sellel kaalul sees sisemine kaaluviht. See tähendab, et iga kord kaalu käivitades ja ka teatud aja tagant teeb kaal ise automaatselt kalibreerimise, et näit oleks võimalikult täpne. See näeb välja nii, et automaatselt mootoriga tõstetakse etalonkaal kaalu andurite peale, viiakse läbi kalibreerimisprotsess ja tõstetakse etalonkaal taas kaalu pealt maha.
“Kui nüüd veel rääkida huvitavamatest kaaludest, mida olen Eestisse müünud, siis selleks oleks kindlasti üks merekonteineri kaal.”
Nagu videost näha, siis merekonteineri igasse nurka pannakse kaalu andur, konteiner tõstetakse maast veidi lahti ja telefoni äpp näitab ära kaalu ja kaalujaotuse, mis on merekonteineri transpordiks väga vajalik.
Ära unusta kaalu hooldada
Kaalul ei ole Oja sõnul otseselt eluiga, kuid et see pikalt kestaks, tuleb kaalu kasutada heaperemehelikult. See tähendab, et seda ei kukutata maha ja seda puhastatakse mõistlikult, puhas hoitakse ka kaalu ümbritsev keskkond ning kaalu ei koormata üle.
“Ainuke on see, et kaal võib vahepeal vajada uuesti kalibreerimist ehk et on vaja kaalule “ette näidata”, et näed, selle asja kaal, mis ma sulle peale panen, on 1 kilo,” räägib Oja.
“Kalibreerimisprotsessi saab tegelikult teha ka igaüks ise, kui on olemas vastav etalonkaal. Kalibreerimisprotsessi tegemiseks peaks vaatama konkreetse kaalu kasutusjuhendist, kuidas see käib ja kui suur peab olema etalonkaal.”
Enne kui kaalu ostma lähed, tasub endalt küsida järgmisi küsimusi:
– Kui palju peab kaal suutma maksimaalselt kaaluda?
– Milline peab olema kaalu täpsus?
– Kui suur peab olema kaaluplaat?
– Kas kaal pannakse põrandale või lauale?
– Kas kaalule on tarvis lisafunktsioone (tüki lugemine, hinna arvutamine, protsendi arvutamine, arvutiga ühendamine jne)?
– Kas kaal peaks olema taadeldud või piisab, kui kaal on taatlemata?
Kui väga spetsiifiliseks minna, siis soovitab Oja mõelda ka järgmiste küsimuste peale:
– Kas kaalul peaks olema aku, patarei või vooluadatper?
– Kas kaalul peaks olema ka püsivusklass?
– Kas kaal peab olema vee- ja tolmukindel või hoopis pritsmekindel?
– Kas kaal peab olema roostevaba või plastist kattega? Roostevaba katet on lihtsam puhastada ja see sobib hästi näiteks kööki.