2021. aasta oli Eesti Pandipakendile igas mõttes rekordiline

Foto: Eesti Pandipakend

2021. aastal tagastasid Eesti inimesed 293 miljonit ühekordse kasutusega pandipakendit. See on suurim kogus, mille on tarbijad Eesti pandisüsteemi viieteistkümne aastase ajaloo jooksul ühe aasta jooksul tagastanud. Ka 2020. aastal tagastati rekordkogus pandimärgiga varustatud pakendeid, mis jääb siiski seekordsele rekordile pea 30 miljoniga alla.

2019. aastal, kui pandeemia polnud veel alanud ja Eesti majandus kasvas stabiilselt, tagastasid tarbijad 250 miljonit pakendit. „Juba suvel nägime, et pikalt kestnud kuumalaine ja piirangute leevenemine suurendasid hüppeliselt pandipakendite tarbimist ja tagastamist. Lisaks keskkonnast hoolivatele taaratagastajatele soovime tänada kaupluste taarajaamade personali ja kõiki teisi meie partnereid üle Eesti, kes kangelaslikult lühikeses ajaaknas suurenenud mahtude ringlusse võtmisse oma panuse andsid. See pingutus kajastub juba teist aastat järjest ka tagastatud pandipakendite koguarvus, mis pole varasemate aastatega võrreldes kunagi nii suur olnud,“ ütles Eesti Pandipakendi juht Kaupo Karba.

Üha rohkem panditaarat jõuab ringlusse

Ühe elaniku kohta tagastati mullu kõige rohkem pandipakendeid Hiiumaal, Lääne-Virumaal ja Viljandimaal – kokku tõid kolme maakonna 113 660 elanikku tagasi pisut alla 30 miljoni pandipakendi. Koguseliselt kõige enam pakendeid tagastasid suurima maakonna Harjumaa elanikud – 129 miljonit.

Pandiettevõtjate poolt eelmisel aastal turule pandud tagatisrahaga joogipakendite ringlussevõtu määrad täitis Eesti Pandipakend järgmises mahus:

  • plastpakendid 88%
  • metallpakendid 89%
  • klaaspakend 87%

Viimase kuueteistkümne aasta jooksul on Eesti pandisüsteemi kaudu kokku kogutud ja taaskasutusse suunatud pea 4,6 miljardit ühekordse ja korduskasutatava pandipakendi.

Lapsed aidati kultuuri nautima

Mullu kujunes rekordiliseks ka taaraautomaatide kultuurinupu projekt Aitan Lapsi, kus
koguti 211 198 eurot ja annetuse tegi 152 761 klienti. Eelmine rekord pärines 2020. aastast, mil inimesed üle Eesti tegid annetusi kokku 143 742 korral, kogudes seeläbi lastele üle 185 000 euro.

Kogu annetatud summa läks Heategevusfondi Aitan Lapsi kaudu lastele kodumaiste kultuurielamuste pakkumiseks, mille hulgas on nii teatrietendusi, kontserte, muuseumikülastusi kui muusikasündmusi.

Üle Eesti saab annetusi teha 370 taaraautomaadile paigutatud kultuurinupu abil, keskmine korraga
heategevuseks annetatud summa oli möödunud aastal ligi 1,4 eurot. Annetussumma
kokku, alates fondi loomisest 2011. aastal, on üle 1,3 miljoni euro, mille on teinud üle 1,1
miljoni inimese.

Populaarsed lood mujal Geeniuses

Kord nädalas

Hoolid Eesti loodusest ja tahad olla kursis keskkonnauudistega?

Saadame sulle kord nädalas ülevaate Eesti suurima roheportaali parimatest lugudest.