Head nipid: kuidas köögi- ja puuvilju kodustes tingimustes võimalikult kaua värskena hoida?

Banaanikobara otsa mässimine kilesse aitab viljadel kauem värskena püsida.Foto: Shutterstock


Puu- ja köögiviljadel on meie igapäevasel toidulaual väga oluline koht. Nende säilitamisega võib aga nii mõnigi kord tekkida probleem – need ei pruugi püsida värskena senikaua, kuni oleme planeerinud järgmise poeskäigu. Kuidas köögi- ja puuvilju säilitada, et ei peaks iga paari päeva tagant poodi värskete maitsete järele minema?

Mässi banaanikobara ots kilesse

Paljude lemmikut banaani soovitatakse hoida kobarana koos ka kodus ja mässida banaanikobara ots kilesse või fooliumisse, nii säilivad banaanid tõeliselt kaua värskena. Banaanid eritavad kobara kaudu etüleeni – selle protsessi käigus banaanid küpsevad ning otse kiletamine aeglustab seda.

Banaanidele tekkivate plekkide vastu aitab see, kui sättida banaanid kaussi nii, et pind, millele raskus vajub, oleks võimalikult väike. Mida rohkem raskust banaanile langeb, seda kergemini plekid tekivad.

Kartul vajab pimedust

Eestlaste toidulaua lemmikuks on aastasadu olnud kartul. Korteris elades pole enamasti lähedalt võtta maakeldrit, kus kartuleid hoida. Kuidas siis säilitada kartulit värskena? 

Kartuli vajab säilimiseks kuiva ja pimedat kohta. Ideaalis ka jahedat, kuid korteris võib see osutuda võimatuks missiooniks. Kartulid tasub valada õhku läbilaskvasse anumasse või pappkasti. Kui kartulid on niiskust saanud, siis laske neil enne säilituskasti panekut kuivada. Kindlasti ei tohi niisket kartulit panna kilekotti, sest seal käivitub riknemisprotsess väga kiiresti. 

Kraanikausialune kapp on küll pime, kuid kartuli jaoks natuke liiga soe, mistõttu kipuvad mugulad seal kiiresti roheliseks minema. Seega, kui korteris ei ole väga head kohta, kus kartuleid säilitada, siis on mõistlik osta korraga väiksem kogus, et saada kartulist kätte see kõige parem maitse ja värskus. 

Jäävees muutub salat uuesti krõmpsuks

Roheline salat on imehea nii hommikuse võileiva peal kui maitsva õhtusöögi kõrval. Salat aga kaotab kiiresti oma värskuse ja kui seda kulub kaks lehte hommikusöögiks, siis kipub suurem osa salatist niisama ära närtsima. Hea lahendus on panna salatisegu säilituskarpi koos majapidamispaberiga, mis imab üleliigse niiskuse endasse ning hoiab salatit kauem värskena. 

Kui salat on juba veidi närbunud, tasub see panna jäisesse vette – siis muutuvad lehed uuesti krõmpsuks ja värskeks.

Porgand tasub teistest saadustest eemal hoida

Kartuli kõrval teine palavalt armastatud köögivili eestlaste toidulaual on porgand. Porgandeid võib hoida külmkapis ja nad püsivad seal päris kaua ilma mädanemata, kuid värskena niisama ei püsi. 

Üks nipp on panna porgandid vähese veega õhukindlasse karpi teistest puu- ja köögiviljadest eemale. Nii hoiustatud porgandid võivad püsida ilusad koguni kuu aega. Küll tuleb vett karbis umbes iga nelja kuni viie päeva tagant vahetada, et riknemine ära hoida. 

Tomat ei armasta jahedust

Tomat on nii võileibade, salatite kui muude toitude sees hinnatud köögivili. Külmkappi panemist tomat ei soovi – kõige paremini säilitab ta oma maitseomadused temperatuuril 12–20 kraadi.

Tomati säilitamisel mängib rolli küpsusaste. Tooremat või poolküpset tomatit on mõistlik hoida toatemperatuuril ja pigem valges kohas. Küpset tomatit võib hoida ka külmkapis, kuid sel juhul tasub tomat enne kasutamist päev varem külmkapist välja tõsta, kuna siis võivad mõned tomatile maitset andvad ensüümid uuesti aktiveeruda ja parema maitse esile tuua.

Erinevaid nippe teades on võimalik köögi- ja puuvilju piisavalt kaua värskena hoida ning ei peagi ehk iga paari päeva tagant uue viljalaari järele minema.

Populaarsed lood mujal Geeniuses

Kord nädalas

Hoolid Eesti loodusest ja tahad olla kursis keskkonnauudistega?

Saadame sulle kord nädalas ülevaate Eesti suurima roheportaali parimatest lugudest.