Jõululaud lookas ja kõike ära ei söö – mida teha jääkidega?

Suupistevaagen.Foto: Liisa Aavik

Juba veidi rohkem kui nädala pärast on aeg istuda jõululauda ja nautida head-paremat. Kuna küllusliku söögilauaga võib kaasneda ka palju toiduraiskamist, siis tuleks mõelda, kuidas ülejääv toit ära kasutada, et seda ei peaks ära viskama. 

Facebooki-grupi Tarbime Targalt detsembri väljakutseks on jagada kommentaarides, mida valmistada jõululaua jääkidest. Vaatame üle!

Mida siis valmistada?

Liisa Aavik pani eelmisel aastal kokku suupistevaagna nimega “Kapis pole süüa” ning jagab kommentaarides enda kogemust: “Tähistasime pühi ja aastavahetust kodust väljas kitsas ringis ning meie külmkapp oli esimesel jaanuaril esmapilgul üsna tühi. Lähemalt uurides sai aga kokku esindusliku suupistevaagna: minu ostetud vegan mereporgand, meremari, india pähkli määre, krimpsus paprika, apelsin, kõrvitsaseemned; vanemate juurest võetud mandariinid; elukaaslase pere antud porgandid (lilla, kollane, oranž), trühvlijuust, vorst; kingitud sibulamoos, pekaanipähklid ja kuivatatud aprikoosid. Ainsana ostsime siia juurde parim enne ületanud pakendatud seemneleiva. Eelistame praegu külmkapi pigem tühjaks süüa kui täita, sest seikleme palju looduses ja ei valmista sel ajal kodus süüa.” 

Heidi Võsul valmib 26. detsembril jääkidest hapukapsasupp: “Kartulit, kapsast ja liha jääb alati rohkem järgi kui võiks. Üks kodune hapukapsasupp maitseb aga alati imeliselt,” kirjutab ta. Supi sees kasutab Võsu hapukapsast, ahjuliha ja keedukartuleid. Mõnikord valmib hapukapsas koos tangudega ja see sobib supi sisse Võsu sõnul eriti hästi. 

Jääkidest valminud hapukapsasupp.Foto: Heidi Võsu

Maarja Evestus teeb aga alles jäänud seapraest rebitud liha ning paneb selle näiteks burgeri vahele, kus saab ära kasutada ka juustu ja snäkivaagna materjali. Ülejäänud köögiviljadest, nagu porgandist, saab Evestuse sõnul imehea rebitud porgandi burgeri, neist võib valmistada kotlette ja kasutada ära ka veganburgeri valmistamiseks. 

Üks kommenteerija aga tunnistab, et pole juba mitu aastat korraldanud nii külluslikku jõululauda nagu vanasti ning seetõttu ei jää üle ka niivõrd palju jääke. Järgmisel päeval saavad keedukartulitest ahjukartulid, millele lisatakse maitseaineid ja singiviilud, ning kui midagi veel peaks üle jääma, siis sellest pannakse kokku snäkivaagen. 

Populaarsed lood mujal Geeniuses

Kord nädalas

Hoolid Eesti loodusest ja tahad olla kursis keskkonnauudistega?

Saadame sulle kord nädalas ülevaate Eesti suurima roheportaali parimatest lugudest.