La Muu ja Rimi ühendasid jõud ja valmistasid hukule määratud banaanidest selleks kevadeks uue jäätisesordi

La Muu uut jäätist leiab ainult Rimi kauplustest.Foto: Tiina-Liina Uudam

Soojad ilmad ja jäätisehooaeg on kohe-kohe käes ning sel kevadel teevad Rimi, La Muu ja Toidupank Eestis ajalugu: esmakordselt jõuab lettidele jäätis, mis on valmistatud päästetud banaanidest, mis oleksid muidu jõudnud prügikasti.

Miks?

Toiduraiskamine on terve maailma mure, mille lahendamiseks tuleb jõud ühendada nii tootjal, jaeketil kui tarbijal. Eestis moodustab keskkonnaministeeriumi uuringu andmetel toidujäätmetest poole ehk ligi 84 000 tonni raisku läinud toit, mille väärtus on hinnanguliselt 164 miljonit eurot aastas.

Keskkonnaministeeriumi andmetel jääb Eesti toidukauplustes aastas maha müümata ning ei jõua ka annetuste kaudu inimtoiduks ligikaudu 20 000 tonni toiduaineid. Enim läheb raisku just puu- ja köögivilju. Toiduraiskamist saab vähendada nii tootmise, müümise kui tarbimise etapis. Üks viis on korjata  lettidelt kokku kogu kaup, mida enam müüa ei kõlba ning teha sellest midagi täiesti uut.

Kuidas seda tehti?

Rimi kauplustest koguti esimese hooga kokku 1252 kilo banaane, mis ei sobinud enam ei müügiks ega ka Toidupangale annetamiseks. Banaanid toimetati La Muu jäätisetehasesse, kus need püreestati ning koorejäätise ja šokolaadikastmega uueks maitseks kokku segati.

Esimesest satsist päästetud banaanidest valmistati kokku 7000 karpi jäätist ning need peaksid jõudma müügile juba järgmisel esmaspäeval.

Banaan on populaarne maitse

Ökojäätise tootja La Muu juht Rasmus Rask kinnitas, et Eestis midagi sellist varem tehtud ei ole. Koostöö Rimiga sündis isiklikust kogemusest. “Partnerit me pikalt otsima ei pidanud, sest kestliku kaubanduse põhimõtetega on Eestis kõige enam silma paistnud just Rimi,” selgitas Rask.

Küll aga on sarnane projekt ellu viidud La Muu tütarettevõtte Suomen Jäätelös, mis tõi mõned aastad tagasi turule Bananasajääma ehk banaanidest valmistatud jääktoote, mis osutus 2020. aastal ettevõtte kõige populaarsemaks maitseks. Rask loodab, et eestlased võtavad La Muu päästetud banaanidest valmistatud jäätise sama entusiastlikult vastu.

Rimi on Eesti suurim päästetud toidu allikas

Tänaseks on Rimi välja teeninud Eesti kõige vastutustundlikuma jaeketi tiitli. Rimi vastutustundliku ettevõtluse juht Katrin Batsi sõnul on see võimalik tänu ühiste väärtuste ja eesmärkidega meeskonnale. “Oleme aastaid inimestesse jätkusuutlikkust süstinud ja tänaseks on meie meeskonnal sihid paigas ja kedagi enam veenma ei pea.”

Rimil on kavas muuta kogu tegevus 2030. aastaks kliimaneutraalseks ning vähendada 2025. aastaks toidujäätmeid nii poodides kui ladudes poole võrra.

Möödunud aastal purustas Rimi toiduannetamise rekordi: 2021. aastal annetas Rimi Toidupangale 71 protsenti rohkem toitu kui 2020. aastal. Rimi on endiselt toidupanga suurim päästetud toidu allikas, kuid suure panuse andsid ka Rimi kliendid, kes annetasid e-poes kokku enam kui 7000 eurot.

Toidupanga juht Piet Boerefijni sõnul on Rimi neile partneriks olnud juba 11 aastat. “Ainuüksi eelmisel aastal päästsime 2,9 miljonit kilo toitu ja 40 protsenti sellest annetas Rimi,” rääkis Boerefijn.

“Otsime pidevalt uusi võimalusi toidu raiskamise vähendamiseks. Kui La Muu pöördus meie poole ideega katsetada koos jäätisetegu, olime kohe nõus,” rääkis Bats.

Toidupanga juht Piet Boerefijn, La Muu juht Rasmus Rask ja Rimi vastutustundliku ettevõtluse juht Katrin Bats

Jäätisel on sõnum

Batsi sõnul on La Muu uuel jäätisesordil toiduraiskamise vähendamise kõrval veel teine oluline mõte. “Meie jaeketina tegime Toidupanga abiga oma osa ja La Muu tegi sellest omakorda jäätise, aga üks oluline lüli on siin veel ja selleks on tarbija,” rääkis Bats. “Selle jäätise roll on tuletada klientidele iga päev meelde, miks on toidu päästmine oluline. Seepärast nimetaksin ma seda jäätist sõnumikandjaks: see annab kõigile sõnumi, et toiduraiskamine on vale.”

Uut jäätist müüakse vaid Rimi kauplustes üle Eesti. Kui jäätisele ostjaid jagub, on plaanis jätkata koostööd ja päästetud banaanidest jäätise tootmist. Laual on ka idee katsetada sarnast ettevõtmist teiste puuviljaga.

Populaarsed lood mujal Geeniuses

Kord nädalas

Hoolid Eesti loodusest ja tahad olla kursis keskkonnauudistega?

Saadame sulle kord nädalas ülevaate Eesti suurima roheportaali parimatest lugudest.