“Viimaste lonksude juures võib juba riskida.” Testime, kuidas maitseb söödav kohvitops!

Karoliinat üllatas kohvitopsi maitse ja ka see, et see pidas pikalt vastu.Foto: Hetlin Villak-Niinepuu

Pakendikeskus võttis hiljuti tootevalikusse söödava kohvitopsi. Mõte sellest, et kui kohv või tee joodud, võid ära süüa ka topsi, tundub algul ehk võõras, aga keskkonnasäästlikele uuendustele avatud maailmas on kõik võimalik. Meie sõime selle topsi ära! 

Juba tükk aega on otsitud alternatiive ühekordsetele plastnõudele, mis on suureks ohuks keskkonnale. Nii näiteks on Pakendikeskusest endale korduskasutatava lemmikpokaali leidnud kodumaine tšellovirtuoos Silvia Ilves. 

Me ei tea veel, millise staari lemmikuks saavad söödavad topsid, aga tegime otsa lahti ja proovisime need ära. Kusjuures, söödava kohvitopsi eelis peale selle, et seda ei pea pärast pesema, on see, et saad huvitava joogikogemuse.

Suur tükk ajab tassi lõhki!

“Kohvitopsiga oli nii, et mina kärutasin piimakohvi endale vahest umbes 15–20 minutiga sisse ja selle aja püsis tops superhästi “koos”. Ainus mure, et jube tahtmine tekkis topsi äärest hammustama hakata, aga sellega peab kindlasti ettevaatlik olema, kui kohv veel sees on – ligunemata topsist võib kogemata liiga suur tükk välja ja praod sisse tulla ja siis jookseb kohv topsist välja,” kirjeldab Triin.

Topsi testinud Tarmo on Triinuga sama meelt ega soovita topsi kohe kohvi kõrvale sööma hakata, sest tükki haugates on murdumisjälg ennustamatu ja seega võib topsi tekkida mõrasid või hambusse jääda plaanitust suurem tükk. “Viimaste lonksude juures võib juba riskida. Kuna kogus on piisavalt väike, siis minul ei tekkinud küll kordagi tunnet, et nüüd tuleb kiirustada, sest asi hakkab ära lagunema. Enne jahtub kohv ära,” sõnab Tarmo.

Üldiselt valmistas söödav kohvitops Tarmole üllatuse. Kui ta peaks seda igapäevaselt kasutama, siis nõuaks see temalt pisukest harjumuste muutmist, sest nii tööl kui kodus eelistab ta suuri kohvikruuse. “Jätkub kauemaks ja püsib pikemalt kuum. Samas on arusaadav, et suurem söödav tops tähendaks ka seda, et seda vahvlit tuleks pärast päris palju omale sisse krõmpsutada. Kuskil avalikul üritusel on see kogus täiesti piisav,” lisab ta.

40 minutit muutus kolmeks tunniks

Bulgaariast pärit kohvitopsi tootja Cupffee lubab, et nende soojus- ja niiskuskindel tops püsib krõmpsuv vähemalt 40 minutit. Samuti käiakse välja veksel, et see püsib terve päeva lekkevabana. 

Katsetasime, kas öeldu vastab ka tõele. Tuleb tunnistada, et teega täidetud tops püsis tervena ligi kolm tundi – siis sai nälg lihtsalt võitu ja kohvitops leidis tee esimese tühja kõhuni. 

Kusjuures teed sai juurde valatud, kui esimene tassitäis joodud. 

“Pärast uue tassitäie valamist läks see seest küll pehmemaks ja isegi vetrus pisut siit-sealt, aga kuskilt läbi laskma ei hakanud. Korraks tekkis mul hirm, et kuum tee lagundab tassi ära, aga see pidas ikkagi lõpuni vapralt vastu. Kui valikusse tuleb ka gluteenivaba tops, siis söön selle kindlasti ära,” räägib tassiga katseid teinud Hetlin.

Maitses oodatust paremini

Tarmot topsi maitse algul pisut ehmatas, kuna tundus, et sai haugatud hea suutäis pappi. “See läks kiirelt üle ning järgmiste ampsudega tekkis juba täitsa hea maitse. Mitte liiga magus, samas ei olnud seda üritatud ka mingite maitseainetega “huvitavamaks” muuta. Põhimõtteliselt nagu vähemagus küpsis,” kommenteerib Tarmo.

Ka Triin tunnistab, et küpsis tundus esmalt ehk suht maitsetu, aga paari ampsu järel leidis, et see on täpselt paras – ei ole liiga maitsekas ega magus ehk seda oli hea kohvi peale krõbistada. “Tundus igati tervislik ja loodussõbralik vahepala,” arvab Triin.

Testis osalenud Helenile maitses tops aga magus nagu vahvel. “Joogi asemel võiks sinna jäätist sisse panna küll!”

Karoliina sõnul üllatas topsi maitse ka teda, sest ta oli oodanud, et sellel polegi mingit maitset. “Kui seda kohviga koos sõin, oli selline õrn magus maitse, natukene meenutas digestive-küpsist ja tekstuur oli nagu kreekeril. Mind üllatas see igatahes positiivselt maitse poolest ja kohvi sai ka mugavalt joodud,” tõdeb Karoliina.

Söödavaid kohvitopse müüakse kahes erisuuruses. Foto: Hetlin Villak-Niinepuu

Millest on tehtud kõik söödavad kohvitopsid? 

Triinu huvitas väga, millest tops on tehtud ja lootis, et see info ka tulevikus lisatakse.  

Tarmo arvates on tegemist geniaalse ideega. “Kui ei jaksagi kogu topsi ära krõmpsutada, siis loodusesse see ilmselt kauaks ei jää. Ma ei tea, mis seal täpselt sees on, aga välitingimustes ilmselt tohiks seda lõpuks ka näiteks varblastega jagada,” arutleb Tarmo.

Ka Ronaldi jaoks, kes topsi mekkis, oli põhiteemaks, millest see tehtud on. “Üldjuhul on loogika see, et kohe kui on asi mõeldud söömiseks, siis on kirjas kõik koostisosad. Sest ehk on seal midagi sellist, mis ei sobi inimesele?” küsib ta.

Vaatasime järele, millest on söödavad kohvitopsid tehtud. Paki peal on koostisainetena üles loetud vesi, kaerakliid, nisujahu, suhkur, rafineeritud kookosõli ja mõned e-ained. Topsi valmistamiseks kasutatud küpsis ei sisalda värv-, magus- ega säilitusaineid. Küpsis on 100 protsenti vegan.

Pakendikeskuses on müügil kahes erinevas mõõdus topse. Suurem, 26-grammine tops mahutab kuni 220 ml vedelikku ja sisaldab 105 kcal. Väiksem, 110 ml tops on 14-grammine ja sisaldab 56 kcal. Iga küpsisest topsi ümber on mugavamaks hoidmiseks paberist riba. 

“Kui hind oleks taskukohane, siis igal juhul kasutaksin neid näiteks laste sünnipäevadel või muudel ühisüritustel, kus topse vahel vaja,” soovitab Triin kohvitopsi ka teistel proovida. 

Pakendikeskus on katsetanud erinevaid magustoidu retsepte topsidega ja selgus, et need on mõnusalt kasutatavad ka magustoidu osana. “Lisaks sai toidumessil katsetatud glögiga ja seenepuljongiga. Väljakutse kokkadele – laske loovusel lennata,” julgustab Pakendikeskuse turunduse ja e-poe juht Maarja Martin.  

Populaarsed lood mujal Geeniuses

Kord nädalas

Hoolid Eesti loodusest ja tahad olla kursis keskkonnauudistega?

Saadame sulle kord nädalas ülevaate Eesti suurima roheportaali parimatest lugudest.