Peadmurdev küsimus: kuidas kaitsta saia hallituse eest?

Kui avastad ühe viilu pealt hallituse, on mõistlik terve päts ära visata.Foto: Shutterstock

Kes ei armastaks pagaritooteid – saiad, leivad, sepikud. Hommikud ei oleks samad, kui võileiba toidulaual ei oleks. Kurb on aga see, kui ühel päeval ärgates kapi kallale minnes avastad, et leib on vahepeal hallitama läinud. Kogu päev võib olla rikutud. Kuidas säilitada saia ja leiba nii, et need võimalikult kaua värskena püsiksid?

Ükskõik, kas leib on tehtud kodus või ostetud poest. Kõige olulisem on säilitada seda kuivas ja võimalikult õhu- ja niiskuskindlas keskkonnas. 

Hallitus armastab hapnikurikast ja sooja keskkonda. Seega tasub leivad-saiad panna jahedasse ja kuiva kohta. Kõige hullem koht on kindlasti külmkapipealne, kuhu kunagi ei tohiks pagaritooteid paigutada. Sellel on väga lihtne põhjus – seal on lihtsalt nii soe ja ükskõik milline niiskus on karpi või saiakotti jäänud, seal hakkab hallitus väga kiiresti arenema.

Koorik hoiab hallitusseene eemal

Poest saia või leiba ostes tasub meeles pidada, et viilutamata tooted peavad hallitusele paremini vastu. Põhjus peitub selles, et kõva koorik on võrreldes pehme sisuga kuivem ning seetõttu ei saa hallitusseen nii kergesti tekkida.

Kõige parem soovitus leiva ja saia säilitamiseks on ta võtta välja kilekotist. Seal püsib ta küll ehk veidi kauem pehme, aga niiskuse tõttu on ka hallituse oht tunduvalt suurem. Kõige mõistlikum on osta viilutamata pagaritoode ja panna see leivakappi või rätiku alla, kus ta mõnusalt hallitusvaba püsib.

Ja kui avastad ühe viilu pealt hallituse, siis tegelikult tuleks terve päts ära visata, kuna enamjaolt on just teraviljatoodetel küljes inimese tervisele ohtlikud hallitusseened. Teraviljades arenev hallitus võib sisaldada ohtlikke mükotoksiine, mis võivad põhjustada ägedaid maksa- ja neerukahjustusi ning viia ka vähkkasvaja tekkeni.

Pikemaks säilitamiseks võid panna leiva sügavkülma

Meeldib või mitte, siis ükski pagaritoode liiga pikalt pehme ei püsi. Nii on mõistlik jälgida, et poest liiga palju saia ja leiba kokku ei osta. Pagaritoode on kõige maitsvam ju just värskena.

Hallituse ärahoidmiseks võib tooteid visata ka sügavkülma. Jah, maitseomadused võivad kannatada, kuid külm temperatuur ei lase hallitusseentel vohama hakata. Viskad saiad sügavkülmast välja võttes rösterisse ning mõne hetkega ongi viilud jälle söögikõlbulikud.

Populaarsed lood mujal Geeniuses

Kord nädalas

Hoolid Eesti loodusest ja tahad olla kursis keskkonnauudistega?

Saadame sulle kord nädalas ülevaate Eesti suurima roheportaali parimatest lugudest.