Jäta sool sinnapaika: häid maitseaineid saab ise kasvõi rõdul või aknalaual kasvatada

Näpista aknalaualt võileiva peale mõni basiilikuleht.Foto: Shutterstock

Sool on üks kõige populaarsemaid maitseaineid, mis sobib pea iga toidu sisse. Sellega ei tasu aga üle pingutada, sest liigses koguses soola on südamele kahjulik.

Hiljutise soolapaanika valguses tasub vaadata, milliseid häid maitseaineid poelettidel veel leidub ja mida kõike nendega teha saab.

Oregano

Oregano on maitsetaim, mida saab väga lihtsalt kasvatada rõdul või aknalaual. Värsked lehed sobivad hästi pastadesse, riisiroogadesse ja salatitesse ning neid saab pikalt säilitada näiteks sügavkülmas. Külmutatud kujul jääb paremini alles taime aroom ja maitse. 

Kuivatatud oregano sobib hästi kana või lambaliha maitsestamiseks. Seda võib lisada liha marinaadile või lihtsalt peale raputada. Muidugi ei tohi unustada, et oregano sobib ideaalselt kodus valmistatud pitsadele!

Oregano sisaldab lisaks tugevale maitsele ka antioksüdante, mis aitavad puhastada organismi mürkainetest ja vähendada põletiku taset.

Tüümian

Tüümiani saab samuti kasvatada rõdul või kasvuhoones. Tüümianil on pisut spetsiifilisem maitse, aga see sobib täpselt samamoodi pastade, salatite ja lihatoitude, aga ka erinevate suppide ja hautiste sisse. Tüümian ja oregano sobivad mõlemad hästi ka hommikuse omleti või praemuna peale.

Tüümian sisaldab ohtralt C-vitamiini, mis aitab tugevdada immuunsüsteemi ja peletada erinevaid tülikaid baktereid. Lisaks leidub tüümianis kaaliumit, mis toetab keharakkude tööd ja mangaani, mis parandab vereringet.

Cayenne

Cayenne’i pipart kasutatakse tavaliselt kuivatatud ja jahvatatud kujul, kuid mõnes poes leidub seda ka kuivatatud või värskete kaunadena. Värskeid pipraid saab kasvatada kasvuhoones või spetsiaalste kasvatuslampide all ka toas.

See sobib hästi erinevatesse kastmetesse ja suppidesse, kui tunned, et tahad toidule veidi vunki juurde lisada. Cayenne’i kasutatakse palju India ja Mehhiko toitudes, aga ka kana ja ahjujuurviljade maitsestamiseks. 

Cayenne’i piprale annab terava maitse kapsaitsiin, mis aitab teadlaste sõnul vähendada kahjuliku kolesterooli sisaldust ning reguleerida vererõhku, ennetades südamehaiguseid. Kapsaitsiinil on ühtlasi ka valu leevendav toime ning see parandab immuunsüsteemi võimet võidelda nakkustega.

Basiilik

Basiilik on üks kõige lihtsamini kodus kasvatatava maitsetaim ja seda leidub juba istutatud kujul ka enamikus toidupoodides. Basiilik maitseb kõige paremini värskelt, aga seda saab kasutada ka kuivatatud kujul.

Kindlasti oled märganud, et kui osta poest potiga lehtsalati või mõne maitsetaime, hakkab see nädala jooksul närtsima. Selle põhjuseks on tavaliselt liiga pisike pott ja väike kogus mulda. Istuta toidupoest ostetud basiilik suuremasse potti ümber ja näpista lehti võrsete tipust, mitte külgedelt.

Basiilik sobib hästi pestode sisse, Itaalia toitudesse, kastmetesse, suppidesse, salatitesse ja erinevate roogade garneeringuks. 

Basiilik sisaldab samuti antioksüdante, mis turgutavad organismi kaitsevõimet. Samuti on leitud, et basiilik aitab reguleerida veresuhkru sisaldust ja vähendada organismis põletiku taset.

Populaarsed lood mujal Geeniuses

Kord nädalas

Hoolid Eesti loodusest ja tahad olla kursis keskkonnauudistega?

Saadame sulle kord nädalas ülevaate Eesti suurima roheportaali parimatest lugudest.