Puuviljad on poelettidel kõige ahvatlevamad siis, kui nad on värsked. Suunurgast hakkab lausa sülge tilkuma, kui neid ilusaid õunu ja banaane kenas reas vaadata. Paraku ei püsi puuviljad värsked kuigi kaua ja tuju kisub allapoole kohe, kui nad oma kaubanduslikku välimust kaotama hakkavad. Kas ja kuidas aga vähendada raiskamist ja kasutada ära ka pisut nukravõitu välimusega vilju?
Suurepärane kõhutäis smuuti näol
Esimesena tuleb muidugi pähe, et puuviljad saab ära kasutada smuuti sees. Eriti hästi sobivad sinna banaanid, mis annavad smuutile magusa maitse ja mõnusa tekstuuri. Ja smuuti on teada-tuntud universaalne toidukord: see sobib suurepäraselt nii hommikusse, vahepalaks kui ka energialaksuks enne või pärast trenni. Smuutisse mahub suur hulk vitamiine, kiudaineid, antioksüdante ja kui lisada veel pähkleid, siis ka rasvu ja valku.
Smuuti tegemisel on palju variante ja seal saab peale banaanide kasutada ka teisi puuvilju, mis hakkavad käest ära minema. Viska blenderisse ja paari minutiga ongi vitamiinirikas kõhutäis ootamas.
Banaanidest saab valmistada gluteenivabu pannkooke
Banaan on üldse suurepärane puuvili, mida saab kiiresti ära kasutada, kui ta hakkab käest ära minema. Näiteks saab banaanidest valmistada maitsvaid pannkooke. Ja need on pealekauba gluteenivabad. Sega kokku muna ja banaan, lisa juurde näiteks mustikaid, prae kergelt mõlemalt poolt ning ongi valmis suutäis, mis viib keele alla.
Oma paremate päevade lõpul olevaid puu- ja köögivilju saab väga edukalt kasutada ka igasugustes küpsetistes. Olgu selleks õunakook või porgandipirukas.
Pane sügavkülma või tee tervislik jogurt
Aga tuleme banaani juurde tagasi: üliküpsed banaanid sobivad väga hästi banaanijäätise tegemiseks, kuna neil on tugevam maitse ja sobivam tekstuur. Selleks blenderda banaan, kui soovid, lisa veel mõni sulle meeldiv maitse, ja pane sügavkülma – mõne aja pärast ongi jäätis valmis.
Sügavkülma panek võib olla hea lahendus ka teiste viljade ja marjade puhul. Tee näiteks mahlajääd. Või blenderda koos Kreeka jogurtiga mõnusaks kreemjaks jäätiseks. Või kui ei raatsi oodata, kuni külmumisfaas on läbitud, siis sega puuviljatükid lihtsalt Kreeka jogurti sisse ja mõnus magustoit ongi kohe söömiseks valmis.
Maitsesta ka soolane suutäis
Liha ja puuviljade segamisele me liiga tihti ei mõtle, küll aga on mõned viljad suurepärased lihapehmendajad. Kanale ja sealihale võib julgesti teha puuviljadest marinaadi. Internetiavarustes leidub põnevaid retsepte, mille hulgast soovitavad nii mitmedki kokad proovida tsitruselist kana vaarikase grillkastmega.
Seega ei pea käestminevaid puuvilju prügikasti saatma – kui pole soovi neid kiiresti ära süüa, siis tasub nad panna mõnusa magustoiduna sügavkülma ning järgmine kord on sulav suutäis kohe külmikust võtta. Aga kui soovid kohe mõnda eespool mainitud toitudest valmistada, siis leiab selleks sobivaid, veidi närtsinud puuvilju soodsa hinnaga ka Rimi lettidelt.