2025. aasta Euroopa roheline pealinn kuulutatakse välja Tallinnas

Tallinna koolides valmistatud lillekastid Linnahalli juures. Foto: Euroopa rohelise pealinna büroo

5. oktoobril kuulutatakse Tallinna Kultuurikatlas välja 2025. aasta Euroopa roheline pealinn ja Euroopa rohelise lehe linn ning tunnustatakse nende linnade keskkonnaalaseid saavutusi.

2025. aasta Euroopa rohelise pealinna tiitlile kandideerivad Graz (Austria), Guimarães (Portugal) ja Vilnius (Leedu). Rohelise lehe tiitli finalistid on Treviso (Itaalia) ja Viladecans (Hispaania). 

Euroopa rohelise pealinna ja Euroopa rohelise lehe auhinnatseremoonia kunstiline juht ja lavastaja Veiko Tubin kirjeldab sündmuse loovkontseptsiooni järgmiselt: “Linnalooduse jõud” jutustab poeetilises ja visuaalses võtmes universaalse loo linnast, keskkonnast, inimestest, loodusest ning selle jõust. Need avavad vaatajatele roheliste linnade oleviku ja tuleviku visioone ning mõtestavad kogu rohepealinnade temaatikat. 

Auhinnatseremoonial esilinastub just selleks sündmuseks valminud Joosep Matjuse ja Katri Rannastu film „Rohelisem Tallinn“, millele on kirjutanud originaalmuusika “Aastaajad” helilooja Tauno Aints. Õhtujuhid on näitlejad Henessi Schmidt ja Franz Malmsten. 

Euroopa rohelise pealinna aastal on Tallinna peamised teemad elurikkus, innovatsioon, kliima ja jätkusuutlik juhtimine. Tallinna üks eesmärk on olnud ka ÜRO kestliku arengu eesmärkide integreerimine linna tegevustesse. Selleks, et parandada valdkondade-vahelist koostööd ning süsteemsemalt kaasata elanikke ja erinevaid huvigruppe linna arengu kavandamisse, on loodud Tallinna kaasamiskeskuse ning tehtud muudatusi linna organisatsioonis.  

Tallinna linnapea Mihhail Kõlvarti sõnul on Tallinn Euroopa rohelise pealinna aastal panustanud rohepöörde kiirendamisse ning linna jätkusuutlikumaks muutmisesse.

“Oleme linna arengusse kaasanud kohalikud kogukonnad, kasutanud uusi rohetehnoloogiaid ja innovatsiooni Tallinna rohepöörde läbiviimiseks, parandanud jätkusuutlikke liikuvusvõimalusi nagu jalgrattateed ja ühistransport ning toetanud ringmajandusele üleminekut. Lisaks oleme aidanud linnaelanikel paremini mõista keskkonnakaitse tähtsust ning kindlasti  jätkame seda tegevust,” ütles ta. 

Populaarsed lood mujal Geeniuses

Kord nädalas

Hoolid Eesti loodusest ja tahad olla kursis keskkonnauudistega?

Saadame sulle kord nädalas ülevaate Eesti suurima roheportaali parimatest lugudest.