1100 kilomeetrit matkanud mees soovitab viit Eesti kõige kaunimat kohta, kuhu sel suvel minna

Kunnar Karu lugemas Kõrvemaa looduskaitse ala kaarti.Foto: erakogu

Maikuus 1100 kilomeetrit kõndinud matkajuht ja alpinist Kunnar Karu soovitab külastada ujumisvõimalusega matkarada ning visata pilk peale hoolikalt valitud kellaajal ka populaarsetele kohtadele.

Mina soovitan suvisel ajal eelkõige ujumisvõimalusega matkaradu – olgu selleks siis järv, meri, jõgi või miks mitte ka rabalaugas. Kuigi tuleb tõdeda, et rabad on kõige kaunimad sügisesel ajal ja suvine raba mõjub pigem liiga üheülbalisena. Kui aga sattuda rabasse päiksetõusul või -loojangul või siis, kui temperatuuride vahed on suured ning udu tõusmas, on seal muidugi ka suvel maaliline.

Ilmselt on üheks parimaks võimaluseks külastada eri mereäärseid matkaradu, nii saab ühendada ujumise ja mõnusa kõndimise mere ääres. Mis seal salata, seda ei saa sageli teistel aastaaegadel teha, sest siis on oht sattuda külmade meretuulte kätte, samuti puudub ujumisvõimalus.

Väljakutse #karu1000 raames julgeksin kindlasti soovitada järgmisi kauneid kohti

  • Meri, järv: Käsmu matkarada koos mereranna ja Käsmu järvega.
  • Joastikud: Nõmme- ja Joaveski joastikud – ka suvisel ajal saab seal kasta jalad jahedamapoolsesse jõevette ning läheduses on palju eri matkaradu ja telkimiskohti, mida külastada.
  • Mererand: Käi ära Saaremaal Harilaiu matkarajal – kui endal kindlust vähem ja soov ka rohkem ringi vaadata, siis Elamusretked aitavad.
  • Jõgi: Taevaskoja ja Kiidjärve matkaraja

Üllatuslik ilm

Mind üllatas #karu1000 raames ilm – kuidas on ühe tunniga võimalik kogeda Eestis talvist lume ja jäävihmasadu koos kevadise rahetormi ning külma tuulega, sinna vahele suviseid kraade, kui tahaks isegi T-särgi palavuse tõttu ära visata.

Üllatas ka see, kui puhtad on matkarajad prügist. Võimalik, et sügisel on asi hullem, aga praegu oli olukord kiiduväärt. Äkki ongi nüüd niimoodi? Ma väga loodan, et on, kuigi kardan, et suvi teeb oma töö.

Mind üllatasid seekord mitmed loomad: Aseri külje all kohatud hüljes, Piusa ürgoru matkaraja põllul saaki püüdev rebane. Tahtnuks kohata ka karu, aga see pole looduses veel kunagi õnnestunud, ainult loomaaias.

Eriline igal aastaajal

Kuna ma matkan palju, muudab matkaraja minu jaoks eriliseks selle nägemine eri aastaaegadel – talvel ja suvel on rada täiesti erinev, sama kehtib sageli kevade ja sügise puhul. Seega tasub üht rada külastada mitu korda, lihtsalt eri aastaajal.

Kui lisada veel varieeruvus varahommiku ja õhtupimedusega, tuleb kuhjades uusi emotsioone ning elamusi.

Kes pole käinud pealambimatkal või on vältinud talvematku räätsadel – siis on see teie võimalus näha matkaradu uue nurga alt.

Populaarse koha külastamiseks vali õige aeg

Mina soovitan kindlasti käia nii populaarses kui ka tundmatus kohas – mis seal salata, enamik populaarseid kohti ongi parimad. Aga neid külastades aitab kindlasti aja valik: õhtusel päikeseloojangul on ka Keila-Joa peaaegu inimtühi ja Viru rabas vaatab päikesetõusu vaid mõni üksik silmapaar. Seega ei tasu minna populaarsesse kohta näiteks puhkepäeva lõuna ajal.

Küll aga soovitan pigem vältida suurte telkimisaladega matkaradasid, kuhu pääseb ka autoga ligi. Neisse satuvad pigem puhkajad, mitte matkajad, kelle arusaamine looduses viibimisest on sageli vägagi erinev. Näiteks on lootusetu uskuda, et suvel mahub Meremõisa või Paukjärvede telkimisalades telgiga muretult telkima, sest seal on autokuhi suurem kui kaubanduskeskuse ees.

Ära unusta klassikuid

Minu jaoks on parim lahendus avastada uut ja käia taas kord vanal rajal. Ärme unusta vanu klassikuid. Iga korralik matkasõber leiab kindlasti oma kalendris aja, et külastada matkapealinna Aegviidut ja Kõrvemaa looduskaitseala ka nii, et pole tipphetk, ning nautida sealseid radu ilma, et kohtaks peaaegu ühtegi hingelist.

Kaks rada, mida ma kindlasti ei soovita, on Kooraste jalgratta- ja Seljamäe matkarada Jõgevamaal. Kooraste matkarada on kahjuks kohtunud lageraie armastajatega ja seitsme kilomeetri pikkune Seljamäe matkarada pakkus liiga vähe elamusi.

Loe ka, millised on Eesti kõige lahedamad matkarajad, kuhu tasuks sel suvel minna.

Populaarsed lood mujal Geeniuses

Kord nädalas

Hoolid Eesti loodusest ja tahad olla kursis keskkonnauudistega?

Saadame sulle kord nädalas ülevaate Eesti suurima roheportaali parimatest lugudest.